Ceaiul de hibiscus, proprietăți magice pentru sănătate

Ceaiul de hibiscus este unul magic pentru sănătate! Cu o mulțime de beneficii, inclusiv scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului ”rău”, îmbunătățirea imunității, echilibrul hormonal dar și prevenirea apariției cancerului, acesta se consumă din vechi timpuri. Dacă mergeți în Egipt veți găsi flori de hibiscus de cumpărat chiar și vărsate. Doar asigurați-vă să nu cumpărați pe cele mai ieftine pentru că nu sunt de cea mai bună calitate.

Ceaiul de hibiscus, asociat cu dragostea și frumusețea

În Egiptul antic, ceaiul de hibiscus era oferit zeiței Hathor în semn de venerație și era asociat cu dragostea și frumusețea. În Asia, în special în China și Japonia, acest ceai a fost considerat o băutură prețioasă, fiind servit la ceremonii speciale și momente de relaxare.

Se prepară foarte ușor, pur și simplu trebuie să pui 2-3 flori uscate în apă și să aștepți 3 minute. Apoi este gata de băut. Are un gust minunat dacă adăugați o linguriță de miere.

Are cel mai mare conținut de antioxidanți dintre toate ceaiurile existente în lume

Ceaiul de hibiscus este pe PRIMUL loc în ceea ce privește conținutul de antioxidanți. Are peste 400%, adică de 4 ori mai mult decât cei găsiți în ceaiul verde, negru sau matcha. Un alt avantaj important este faptul că ceaiul de hibiscus poate fi consumat la orice oră pentru că nu are nici cofeină, nici calorii, și poate fi băut și de copii sau în timpul posturilor.

Ce este ceaiul de hibiscus?

Hibiscusul este o plantă cu flori care crește în climate mai calde. Florile sunt de culoare roșie intensă și au o aromă dulce, acidulată, similară cu cea a merisoarelor.

Partea plantei pe care oamenii o folosesc pentru a face ceaiul de hibiscus este cunoscută sub numele de caliciu. Caliciul protejează și susține floarea de hibiscus. Multe culturi din întreaga lume folosesc hibiscusul atât în ​​alimente, cât și ca medicament.

Există două soiuri de hibiscus care apar de obicei în produsele din ceai: Hibiscus sabdariffa și Hibiscus rosasinensis. H. rosasinesis este mai frecventă și mai puțin costisitoare decât H. sabdariffa, dar există mai puține dovezi științifice care susțin beneficiile sale.

Scăderea tensiunii arteriale

O revizuire din 2020 a șapte studii anterioare a constatat că ceaiul de hibiscus a redus semnificativ tensiunea arterială. Aceasta a inclus atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică.

Revizuirea s-a concentrat pe ceaiul constând din H. sabdariffa.

ATENȚIE. Cei cu tensiunea arterială mică nu ar trebui să consume ceai de hibiscus fiindcă o să o scadă și mai mult. În Egipt comercianții spun că dacă bei ceai de hibiscus rece atunci acesta va crește tensiunea, dar nu există dovezi în acest sens.

Reducerea colesterolului rău

O revizuire din 2021 a 39 de studii anterioare a găsit dovezi că ceaiul de H. rosasinesis poate ajuta la controlul nivelului ridicat de colesterol. Acesta este tipul de hibiscus cel mai frecvent întâlnit în produsele comerciale de ceai de hibiscus.

Autorii au ajuns la concluzia că concentrația de hibiscus din ceaiul de casă este teoretic suficientă pentru a avea efecte anti-colesterol.

Revizuirea din 2020 a mai constatat că ceaiul de hibiscus ar putea reduce lipoproteinele cu densitate joasă (LDL) sau colesterolul „rău”.

Conține compuși care pot ajuta la prevenirea cancerului

Hibiscusul este bogat în polifenoli, care sunt compuși despre care s-a demonstrat că posedă proprietăți anticancerigene puternice.

Studiile pe eprubetă au găsit rezultate impresionante în ceea ce privește efectele potențiale ale extractului de hibiscus asupra celulelor canceroase.

Într-un studiu pe eprubetă, extractul de hibiscus a afectat creșterea celulelor și a redus invazivitatea cancerelor bucale și plasmatice .

Un alt studiu pe eprubetă a raportat că extractul de frunze de hibiscus a împiedicat răspândirea celulelor umane de cancer de prostată.

S-a demonstrat, de asemenea, că extractul de hibiscus și componentele sale inhibă creșterea altor tipuri de celule canceroase în studiile pe eprubetă, inclusiv cancerul de sân, stomac și piele.

Rețineți că acestea au fost studii pe eprubetă folosind cantități mari de extract de hibiscus. Cercetarea la om este necesară pentru a evalua efectul potențial al ceaiului de hibiscus asupra cancerului.

Scade creșterea bacteriilor în organism

Bacteriile sunt microorganisme unicelulare care pot provoca o varietate de infecții, cum ar fi bronșita, pneumonia și infecțiile tractului urinar.

Unele studii pe eprubetă au descoperit că, pe lângă faptul că are proprietăți antioxidante și anticancerigene, hibiscusul ar putea ajuta la protejarea împotriva infecțiilor bacteriene.

De fapt, un studiu pe eprubetă a constatat că extractul de hibiscus a inhibat activitatea E. coli, o tulpină de bacterii care poate provoca simptome precum crampe, gaze și diaree.

Un alt studiu pe eprubetă a arătat că extractul a luptat împotriva opt tulpini de bacterii și a fost la fel de eficient ca unele medicamente utilizate pentru a trata infecțiile bacteriene.

Cu toate acestea, niciun studiu uman nu a analizat efectele antibacteriene ale ceaiului de hibiscus, așa că nu este încă clar cum se pot traduce aceste rezultate la oameni.

Echilibrul hormonal

Una dintre utilizările pentru H. rosasinesis în medicina tradițională mexicană este pentru tratarea sindromului premenstrual (PMS), un grup de simptome care pot apărea înainte de menstruație la femei. De asemenea, oamenii au folosit hibiscus pentru a atenua simptomele menopauzei.

Ceaiul de hibiscus conține fitoestrogeni. Acestea sunt substanțe chimice care acționează ca estrogenul în organism. Oamenii de știință trebuie să efectueze mai multe cercetări pentru a confirma dacă acest ceai ar putea fi o modalitate eficientă de a reduce simptomele sindromului premenstrual sau menopauzei.

Reducerea zahărului din sânge

Pe lângă scăderea colesterolului LDL, recenzia din 2020, a mai descoperit că ceaiul de H. sabdariffa a scăzut semnificativ nivelul glicemiei a jeun. Aceasta este cantitatea de zahăr din sânge după ce o persoană nu a mâncat peste noapte. Glicemia a jeun este un test pe care medicii îl folosesc pentru a determina dacă o persoană poate avea diabet.

Analiza din 2021 a găsit, de asemenea, dovezi că H. rosasinesis are efecte anti-diabetice și poate ajuta la controlul diabetului.

Gestionarea greutății

O analiză și o meta-analiză din 2023 au analizat cercetările asupra efectelor H. sabdariffa în combinație cu alte extracte de plante. Autorii că au găsit unele dovezi care sugerează ceaiul de hibiscus cu alte plante poate induce pierderea în greutate atât la persoanele fără afecțiuni de sănătate, cât și la persoanele cu obezitate.

Cercetătorii sugerează că ar putea fi un instrument util în tratarea sindromului metabolic, care este un grup de acțiuni care crește riscul de diabet de tip 2, accident vascular cerebral și boli coronariene.

Are efect anti-stres și anti-anxietate

Ceaiul de hibiscus are efecte pozitive și asupra stării de spirit. Datorită compușilor săi cu proprietăți calmante, poate ajuta la relaxarea corpului și a minții și la reducerea nivelului de stres și de anxietate. Astfel, savurarea unei cești de ceai poate ajuta la a face față stresului cotidian.

Are un efect anti-stres și anti-anxietate. Compușii din ceai acționează ca modulatori ai nivelului de cortizol, hormonul stresului, ajutând organismul să se adapteze mai bine la situațiile tensionate. Aroma și gustul plăcut al acestuia de asemenea pot fi o sursă de bucurie pe timpul zilei sau chiar înainte de somn.

Ajută la hidratarea organismului

Ceaiul este și o excelentă sursă de hidratare. Consumul regulat de ceai de hibiscus poate ajuta la menținerea echilibrului hidric al organismului și la hidratarea corespunzătoare a pielii și a țesuturilor. În plus, ceaiul de hibiscus poate fi o alternativă sănătoasă la băuturile zaharoase, cum am fi sucurile sau băuturile carbogazoase, dar pot contribui la creșterea nivelului de zahăr din sânge și la luarea în greutate.

Are și efect de beauty

Ceaiul de hibiscus oferă și beneficii pentru sănătarea pielii și a aspectului general al organismului. Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, acesta ajută la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii. Consumul regulat de ceai de hibiscus poate contribui la menținerea unui aspect tânăr și sănătos al pielii, împiedicând formarea ridurilor și a petelor pigmentare.

Citește și:

Parohie din Spania, ateliere tradiționale pentru copii