Ce transformare! Din cale ferată în pistă de biciclete

Transilvania are multe de oferit turiștilor. Iar cei care iubesc să meargă cu bicicleta au un motiv în plus să viziteze satele din Cluj. S-a inaugurat deja o parte din pista de biciclete care va lega Huedin de Sâncraiu și Călățele.

Ce propune acest traseu interesant? Practic, vor fi nu mai puțin de 14 kilometri de pistă, care vor lua locul liniei fostei Mocănițe care circula între cele 3 localități. Deocamdată, s-a dat în folosință partea care merge prin Sâncraiu. „O poveste frumoasă despre cum un vechi traseu al căii ferate este transformat într-un traseu velo care să lege trei comunități. Comuna Sâncraiu a inaugurat azi traseul realizat pe teritoriul comunei – urmează Huedinul și (sper) ca și Călățele. Felicitări administrației locale și tuturor celor care au contribuit la acest frumos proiect!
Dacă doriți să vă încărcați bateriile vă recomand acest traseu. Este plin de panorame minunate. Și dacă tot ajungeți în Sâncraiu merită să faceți un tur al satului și să admirați arhitectură vernaculară minunată de acolo. Sat de gospodari! Gratulálunk!”, a anunțat Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului Cluj.

Ce se poate vedea în zonă? Sâncraiu este sat european, remarcându-se prin proiectele care au inclus dezvoltarea zonei. O manifestare tare iubită în sat este Festivalul Măceșelor. La Huedin, lista obiectivelor turistice poate începe cu Conacul Barcsay, construit în secolul al 18-lea și care iese în evidență cu fațada verde. Apoi, de văzut sunt și Bisericile reformate, una dintre acestea ridicată tocmai în secolul al 13-lea. Biserica romano-catolică din 1848 și cea ortodoxă (1931-1934) în stil neobizantin merită fotografiate. În plus, în curtea Liceului Octavian Goga se află un Altar funerar roman.

Dincolo de toate obiectivele turistice, vizitatorii vor păstra în amintire imaginea satelor transilvănene îngrijite, cu oameni harnici și peisajele relaxante.

Citește și

Nelu Tătaru, anunț înfiorător: ”În realitate, s-ar putea să avem până la 50.000 de cazuri pe zi”