--> -->

Ce se întâmplă cu prețul carburantului de la 1 ianuarie. Ciucă: ”Măsura se suspendă”

Executivul condus de Nicolae Ciucă nu va mai prelungi mecanismul de compensare a prețurilor la carburanți cu 50 de bani pe litru, care expiră pe 31 decembrie 2022, au declarat miercuri, 28 decembrie, surse guvernamentale pentru Libertatea.

Premierul: ”Măsură bună”

Informația a fost confirmată de premier în şedința de Guvern.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat în debutul şedinței de Guvern de la Palatul Victoria, ultima din 2022, că nu va mai exista o nouă prelungire a compensării prețului la carburanți, argumentând că prețul la motorină şi benzină a scăzut.

”Inițial, măsura nu părea să producă efecte, dar iată că la sfârşitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună. Trebuie să anunțăm că de la 1 ianuarie ea nu va mai funcționa”, a spus Ciucă.

El a adăugat însă că a fost luată ”doar o decizie de suspendare”, Executivul ”fiind pregătit să aplice din nou” mecanismul de compensare, dacă situația din piață o va impune.

50 de bani/litru

Executivul condus de Nicolae Ciucă nu va mai prelungi mecanismul de compensare a prețurilor la carburanți cu 50 de bani pe litru, care expiră pe 31 decembrie 2022, au declarat miercuri, 28 decembrie, surse guvernamentale pentru Libertatea.

În acest moment, prețul mediu la benzină a scăzut la 6,02 lei pe litru, iar prețul mediu la motorină a scăzut la 7,17 lei pe litru, dar șoferii vor plăti cu 50 de bani mai mult de la 1 ianuarie 2023, în contextul în care compensarea nu se va mai aplica.

6 luni de compensare

Pe 30 iunie, Guvernul Ciucă a adoptat Ordonanța de Urgență care prevedea compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților timp de trei luni, de la 1 iulie, până la 1 octombrie. 25 de bani au fost suportaţi din bugetul de stat, iar cealaltă jumătate a fost reducerea aplicată de lanţurile de benzinării.

La momentul adoptării ordonanței de compensare, prețul mediu la benzină era de 8,65 de lei pe litru, iar la motorină – de 9,22 de lei pe litru. Măsura a fost apoi prelungită de la 1 octombrie, tot pentru trei luni.

Pe 6 decembrie, președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că „Guvernul se va preocupa de această chestiune”, dar Executivul nu a comunicat până acum nicio decizie în acest sens. Potrivit surselor Libertatea însă, măsura compensării prețului la carburanți nu va mai fi prelungită.

Citește și

Amintirile lui Mircea Badea: ”De ziua mea, eram șomer și muritor de foame”