Cu siguranță, astăzi, ne-am sărbătorit mamele și femeile din viața noastră. Dar ce se celebrează, de fapt, pe 8 martie?
Ziua Internațională a Femeii, denumită generic și Ziua Femeii, este celebrată anual pe data de 8 martie. Totuși, conform informațiilor oficiale, prima duminică din luna mai este instituită drept Ziua Mamei în România.
Ziua Internațională a Femeii este celebrată an de an pentru a comemora atât realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și pentru a onora lupta împotriva discriminări, acțiune încă vizibilă în mai multe părți ale lumii.
Istoricul datei de 8 martie
Ziua Femeii a fost celebrată pentru prima dată pe 28 martie 1909, peste ocean. A fost o hotărâre a Partidului Socialist American și era o sărbătoare națională. Începând cu 1913, evenimentul a fost celebrat în ultima duminică din februarie.
În anul 1917, ultima duminică din februarie din calendarul pe stil vechi a coincis cu data de 8 martie din calendarul pe stil nou.
După Revoluția bolșevică din 25 octombrie 1917, ziua de 8 martie a fost declarată sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică. Mulți ani, după „Marele Război”, cum a fost denumit Primul Război Mondial, sărbătoarea a trecut undeva pe plan secundar. A fost și-al Doilea Război Mondial, abia în 1977 a fost adoptată la nivel mondial în urma unei decizii ONU.
Care este situația în România
În România, Ziua Mamei este celebrată în prima duminică din luna mai și este un eveniment celebrat în cinstea mamelor și maternității.
Ziua Mamei și Ziua Tatălui au fost legiferate ca sărbători în România, începând cu anul 2010. De atunci, Ziua Mamei se sărbătorește în România în prima duminică a lunii mai.
Citește și
Cum l-a refuzat Ion Țiriac pe Ion Iliescu: „Am fost milițian”