--> -->

Ce salarii vor primi voluntarii din Armată

Ministerul Apărării Naţionale începe o nouă misiune: să recruteze 10.000 de voluntari în următorii trei ani!

Unii vor fi chemaţi să se instruiască și să activeze ca rezervişti voluntari pe bază de contract. Alţii, dacă noua lege va fi adoptată, vor fi militari voluntari în termen. Toţi vor primi bani din partea statului.

”Nu carne de tun, ci nevoie de specialiști, experți”

Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale, a oferit detalii vizavi de acest subiect.

”O armată profesionistă are nevoie nu neapărat de carne de tun, ci are nevoie de specialişti, de experţi, de oameni care pot să dezvolte operativ mai complicat, cu armament mai complicat, cu tehnologie mult mai complicată”, a comentat oficialul Executivului.

Ministerul Apărării mizează nu doar pe profesioniştii angajaţi, ci şi pe rezerviştii voluntari. Peste 400 de civili, care nu au făcut în viaţa lor instrucţie, sau militari cu experienţă, vor intra de săptămâna viitoare în programul de instrucţie dedicat rezerviştilor voluntari.

1.800 de lei

Sunt foarte mulţi tineri, bărbaţi şi femei deopotrivă, care își doresc o să fie voluntari rezervişti în armată. Chiar dacă asta implică şi perioade de instrucţie şi reguli stricte.

Ca să îi atragă, Armata îi şi plăteşte pe rezerviştii voluntari. În perioada când sunt chemaţi la instrucţie, rezerviştii primesc îndemnizaţia unui militar profesionist. De exemplu, un soldat poate ajunge cam la 1.800 de lei.

Pentru restul perioadei, când stau acasă şi pot merge la serviciu, rezerviştii primesc lunar 30 la sută din solda de grad şi funcţie, ceea ce înseamnă, tot pentru un soldat, puţin peste 500 de lei.

Care e situația

Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale: ”În momentul acesta ne interesează în jur de vreo 10.000”.

Între ei, se vor regăsi şi militarii în termen voluntari. Ministerul Apărării lucrează la o lege de introducere a serviciului militar pe bază de voluntariat. Tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani vor putea alege stagii de instrucţie de patru luni.

La final, vor primii contravaloarea a trei salarii medii brute şi vor intra în rezerva operaţională a armatei pregătită pentru înrolare în caz de mobilizare sau război.

Citește și

Florin Zamfirescu către Iulian Bulai: ”Bulă”