Ce salarii cer profesorii și cât câștigă în prezent. Oferta Guvernului

Profesorii au intrat în grevă luni dimineață după ce negocierile purtate duminică de sindicaliști cu guvernanții au eșuat.

Sindicatele cer ca profesorii debutanți să aibă salarii echivalente cu venitul mediu pe economie, iar cadrele didactice aflate la final de carieră să ajungă la venituri de aproximativ 7.000 de lei net.

Acestea sunt salariile din prezent

Guvernul a propus, în schimb, acordarea de stimulente pentru debutanți și angajații din zone defavorizate.

Preşedintele Federaţiei sindicatelor din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a vorbit duminică seară, la postul B1 TV, despre veniturile actuale ale angajaților din educație, explicând că personalul nedidactic are un salariu de cel mult 2.000 de lei, iar un profesor debutant câștigă lunar 2.580 de lei, venit la care se adaugă alocaţia de hrană, ajungându-se la aproximativ 2.700 lei, relatează News.ro.

Un profesor cu gradul didactic I şi vechime de 25 de ani primește lunar aproximativ 3.800 de lei, în timp ce un cadru didactic aflat la final de carieră are un salariu net de 4.200 – 4.500 de lei, a mai spus liderul sindical.

„Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2.500-2.700 de lei ar ajunge la aproape 4.000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem”, a declarat Marius Nistor.

Referindu-se la profesorii aflați aproape de încheierea carierei, sindicalistul a precizat că salariile acestora ar trebui să ajungă „pe undeva la 6.900-7.000 de lei salariu net”.

Ce propuneri le-a făcut guvernul sindicaliștilor din educație. Replica: „Nu suntem asistați social”

La negocierile de duminică, 21 mai, guvernul a propus acordarea de stimulente în valoare de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți și bonusuri pentru cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate. Executivul a promis, de asemenea, majorarea salariilor profesorilor prin noua lege a salarizării, un proiect care urmează să fie finalizat la jumătatea lunii iulie și care va fi prezentat în Parlament la 1 septembrie.

Sindicaliștii au respins însă ofera guvernului și au cerut propuneri concrete, iar între timp, greva generală a fost declanșată luni dimineață. „Fără supărare, reacţia colegilor noştri din teritoriu a fost foarte clară: nu avem nevoie de aşa ceva (de stimulente – n.r.), nu suntem asistaţi social, nu asta cerem noi în momentul de faţă”, a mai spus Marius Nistor.

Ce solicită sindicatele

Sindicatele din învățământ cer majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”, astfel încât salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, adică să pornească de la 4.000 de lei; indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă și plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Pe lista revendicărilor sindicaliștilor figurează și acordarea de sporuri, acordarea unor drepturi prevăzute de lege și de contractele colective de muncă – decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar sau compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat -, precum și creșterea anuală a investițiilor din învățământ.

Citește și

Cât costă o noapte de cazare în complexul lui Dan Bittman: „Refăcute”