Ce să faci când te sună un număr internațional necunoscut pe WhatsApp. E important de știut!

WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie la nivel global, devine din ce în ce mai expusă riscului de înșelătorii și escrocherii cibernetice.

Una dintre metodele folosite de infractorii cibernetici constă în efectuarea de apeluri de la numere necunoscute, cu potențialul de a submina securitatea și confidențialitatea utilizatorilor.

Ori șantaj, ori furt de bani!

Infractorii cibernetici reușesc să înșele utilizatorii prin apeluri de la numere necunoscute care provin în mod normal din țări străine. Care mai îndepărtate și mai exotice!

Deși adevărul este că acestea nu trebuie să fie în altă țară, ci mai degrabă se ascund în spatele acestor prefixe internaționale pentru a nu fi detectate, dar în realitate escrocii sunt din apropiere.

Prin apeluri, infractorii cibernetici ne pot „ataca” obținând acces la banca noastră, așa cum sa întâmplat recent cu un client ING care și-a pierdut toate economiile.

Extorcarea de acest tip poate lua două căi, una este aceea că îți accesează fișierele din telefon și apoi, dacă descoperă ceva care ți-ar putea face rău sau compromite, te presează să le plătești cu scopul de a nu-l răspândi cunoscuților pe WhatsApp sau prin rețelele de socializare. Sau inventează ceva care ți-ar putea face rău și te șantajează cu asta.

Ori nu răspunzi, ori anunță autoritățile!

Așa că în primul rând, dacă un număr necunoscut ne sună cu un prefix care pare a fi o țară îndepărtată, este întotdeauna mai bine să nu preluam apelul.

În cazul în care răspunzi și un escroc începe să te preseze să-l plătești, cel mai bine este să închizi, să te duci la poliție să depună un denunț și, pentru orice eventualitate, să schimbi parolele la toate rețelele de socializare deschise pe telefon.

Aceasta deoarece ți-ar fi putut accesa conturi și ar putea publica conținutul sau secretele dumneavoastră pentru a vă răni pentru că nu ați plătit!

Citește și

Metodele de slăbire folosite de Anamaria Prodan: 4 kilograme ”arse”, garantat, într-o săptămână