Ce înseamnă de fapt Rusaliile

Românii sunt bucuroși de Rusalii și mulți aleg să petreacă în străinătate, în city-break-uri, dar nu toți știu ce semnifică de fapt această mare sărbătoare, mai exact, Pogorârea Duhului Sfânt. An de an, la 10 zile de la Înălțarea Mântuitorului, respectiv 50 de zile de la Înviere, creștinii sărbătoresc Rusaliile, una dintre cele mai vechi sărbători creștine, care marchează întemeierea Bisericii prin trimiterea de către Dumnezeu a Sfântului Duh în lume ca să împuternicească pe Sfinții Apostoli să învețe Evanghelia la toate neamurile. Astfel, niște simpli pescari au început să grăiască în toate limbile pământului.

Evenimentul Pogorârii Duhului Sfânt este descris în cartea ”Faptele Apostolilor” (F.A 2,4).

”Și când a sosit ziua Cincizecimii (n.r. Împlinirea perioadei de 50 de zile de la Paști, sărbătoare prin care era celebrat legământul dintre Dumnezeu și Israel și înnoirea legământului), erau toți la un loc (n.r. cei 12 apostoli). Și fără de veste s-a făcut din cer un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede și a umplut toată casa unde ședeau. Și limbi ca de foc li s-au arătat, împărțite, și au șezut pe fiecare dintre ei. Și s-au umplut toți de Duh Sfânt și au început să grăiască în alte limbi, precum le dădea lor Duhul de a grăi.

Și erau locuind în Ierusalim iudei, bărbați cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer. Și când s-a făcut vuietul acela, s-a adunat mulțimea și s-a tulburat, căci fiecare îi auzea pe ei grăind în limba sa. Și erau uimiți și se minunau, zicând: ”Iată, nu sunt oare galileeni toți aceștia care vorbesc? Și cum de auzim noi, fiecare, limba noastră în care ne-am născut? Parți și Mezi și Elamiți și cei ce locuiesc în Mesopotamia, în Iudea și în Capadocia, în Pont și în Asia, în Frigia și în Pamfilia, în Egipt, în părțile Libiei cea de lângă Cirene, și romani aflați în trecere, iudei și prozeliți, cretani și arabi, îi auzim pe ei vorbind în limbile noastre despre mărețiile lui Dumnezeu.”

Și toți erau uimiți și nu se dumereau, zicând unul către altul: ”Ce să fie aceasta?” Iar alții, luându-i în bătaie de joc, ziceau că sunt plini de must…

Și stând în picioare Petru cu cei unsprezece, și-a ridicat glasul și le zis: ”Bărbați iudei și toți cei care locuiți în Ierusalim, fie-vă cunoscută aceasta și luați aminte la cuvintele mele (…)

Dumnezeu l-a înviat pe acest Iisus, Căruia noi toți Îi suntem martori. Deci, înălțându-Se de-a dreapta lui Dumnezeu și primind de la Tatăl făgăduința Duhului Sfânt, El l-a revărsat pe Acesta, așa cum vedeți voi și auziți acum. Că David nu s-a suit la ceruri, dar el a zis: Zis-a Domnul către Domnul meu: Șezi de-a dreapta Mea până ce-i voi pune pe vrăjmașii Tăi așternut picioarelor Tale.

Așadar cu încredințare să știți voi, toată casa lui Israel, că pe acest Iisus, pe Care voi L-ați răstignit, Dumnezeu l-a făcut Domn și Hristos.

Iar ei, auzind acestea, au fost pătrunși la inimă și au zis către Petru și către ceilalți apostoli: ”Bărbați frați, ce să facem?” Iar Petru le-a zis: ”Pocăiți-vă, și fiecare dintre voi să se boteze în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; și veți primi darul Sfântului Duh. Că pentru voi este făgăduința și pentru copiii voștri și pentru cei de departe, pentru oricâți va chema Domnul, Dumnezeul nostru”. Și cu alte mai multe vorbe mărturisea și-i îndemna, zicând: ”Mântuiți-vă de acest neam viclean!” Drept aceea, cei ce i-au primit cuvântul și s-au botezat, și în ziua aceea s-au adăugat ca la trei mii de suflete.”

De ce se sfințesc ramuri de copac de Rusalii

Există obiceiul ca în ziua Pogorârii Duhului Sfânt să se aducă în biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate și împărțite credincioșilor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.