Ce căuta Prigojin în Africa și ce mutare a pregătit armata rusă. De final: ”Chiar și-n Iad va fi cel mai bun”

Grupul Wagner și -a mutat atenția de la Ucraina către operațiunile sale în națiunile africane, după ceea ce s-a întâmplat în iunie 2023, când mercenarii și-au îndreptat atenția împotriva guvernului rus.

În paralel cu participarea la agresiunea asupra Ucrainei, compania de mercenari a fost legată de crime de război din Republica Centrafricană și Mali.

Ultimul mesaj al lui Prigojin

În urmă cu câteva zile, mai exact pe 21 august, Evgheni Prigojin a publicat ultimul său mesaj video, iar toate indiciile arătau că este în Africa.

”La datorie. Temperatura este de peste 50 (n.red. grade Celsius). Fix așa cum ne place. Gruparea Wagner face misiuni de cercetare și căutare, face Rusia și mai măreață, pe toate continentele, și face Africa mai liberă.

Aducem dreptate și fericire popoarelor africane, facem viața un coșmar pentru Al Qaida și alți criminali. Recrutăm numai eroi adevărați și îndeplinim mai departe misiunile pe care le-am primit și pe care am promis că le îndeplinim”, a transmis liderul Wanger, în ultimul său mesaj.

Surse importante susțin că Prigojin a ales să meargă în Africa în speranța de a asigura noi misiuni pentru personalul Wagner independent de Ministerul rus al Apărării și de Kremlin.

Armata rusă voia să schimbe ”grupul Wagner”

Potrivit surselor ISW, armata rusă pusese în mișcare un plan de înlocuire a mercenarilor Wagner cu un corp de 20.000 de soldați. Pe 23 august, un avion care îl transporta pe Prigojin s-a prăbușit în regiunea Tsver din Rusia, toții pasagerii de la bord au murit.

ISW mai menționează că „panica și graba” cu care a plecat Prigojin din Africa l-ar fi lăsat vulnerabil în fața oponenților politici.

„Vom merge cu toții în iad”

Mercenarii Wagner au confirmat că Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin sunt morți, potrivit oficialului pus de ruși în regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov. De asemenea, televiziunea rusă Russia 24 a anunțat oficial moartea șefului Wagner. Canalul TG Grey Zone, asociat cu PMC Wagner, a confirmat, de asemenea, moartea lui Prigojin. Autorii canalului au asociat moartea sa cu „acțiunile trădătorilor Rusiei”.

„Șeful Grupului Wagner, Erou al Rusiei, un adevărat patriot al patriei sale, Yevgeny Viktorovich Prigozhin, a murit ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei. Dar chiar și în Iad va fi cel mai bun! Slavă Rusiei!”, se menționează în mesajul publicat pe canalul de Telegram asociat cu Wagner.

Un mesaj asemănător cu cel amplificat de liderul Wagner, care își prevestea sfârșitul.

„Vom merge cu toții în Iad, dar și în Iad vom fi cei mai buni”, a reacționat Prigojin, într-un dialog cu mercenarii săi.

Citește și

Locația din România aflată în patrimoniul UNESCO greu accesibilă pentru turiști: ”Ni s-a spus să nu mergem”