Ce a câștigat deja Putin fără să tragă un singur foc. Lista concesiilor făcute de Occident

Vladimir Putin și Rusia ar putea să se aleagă cu multe concesii în cazul în care nu vor ataca Ucraina. Prețul păcii este favorabil Moscovei!

Acceptarea tacită a anexării ilegale a Crimeei, moratoriul de zece ani pentru o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, destabilizarea economiei și societății ucrainene și a țărilor din Europa de Est, ocuparea militară a Belarusului și revenirea ca mare putere pe scena politică internațională sunt principalele puncte câștigate de Vladimir Putin prin criza declanșată.

Este, potrivit presei internaționale, reversul continuării eforturilor diplomatice.

Momentan, Rusia e în mare câștig

În timp ce președintele Putin și ministrul de externe Lavrov și-au reconsiderat pozițiile luni seara, vorbind despre continuarea eforturilor diplomatice, mulți comentatori de politică externă fac inventarul a ceea ce a câștigat Rusia deja.

Mai ales că Ucraina, în încercarea disperată de a obține o soluție diplomatică, a anunțat inclusiv renunțarea la încercarea de a adera la NATO, intenție respinsă apoi oficial de președintele Zelenski.

Dar, notează în Kyiv Post, Diane Francis, autor pentru National Post din Canada și Atlantic Council, aderarea sa la organizația nord-atlantică ar putea fi blocată, oricum, prin veto, de Germania.

Francis enumeră, într-un editorial, lucrurile pe care Ucraina le-a pierdut deja din cauza amenințărilor Rusiei, dar și câștigurile Rusiei.

Vladimir Putin – pentru care un război ar putea însemna sfârșitul atât personal, cât și pentru țara pe care o conduce cu mână de fier, din cauza sancțiunilor și a faptului că și-ar pierde locul la masa țărilor civilizate – se folosește cu succes de singura armă pe care o are la îndemână: amenințarea cu războiul.

Iar câștigurile sunt duble: destabilizarea Ucrainei și Europei de Est și revenirea în postura de super-putere mondială, cu un cuvânt important de spus în politica europeană.

Ce putea să piardă Putin

”Câtă vreme Putin nu este denunțat ca un criminal, iar Rusia nu e scoasă afară din Europa, ei își vor continua comportamentul de mafioți, extorcând, mituind și înșelând. Iar până când amenințarea invaziei nu este neutralizată, războiul lui Putin împotriva Europei, început în 2014, va continua până la faza finală: ocuparea completă fără trupe”, scrie Diane Francis.

Ea arată însă că ideea unui război nu este populară în Rusia, iar consecințele sancțiunilor economice (excluderea din sistemul SWIFT, renunțarea la Nord Stream 2, tarife de 30% pe orice export și expulzarea rușilor), precum și miile de soldați ce se vor întoarce în sicriu în caz de război vor produce un dezastru similar cu cel din Afganistan.

Iar după cum arată un general rus în retragere, Leonid Ivașov, faptul că anexarea Crimeei nu a fost recunoscută internațional este un eșec al politicii externe a Rusiei. Mai mult, spune militarul, o invazie terestră a Ucrainei ar însemna sfârșitul pentru Rusia ca stat independent. În aceste condiții, spune Diane Francis, cel mai probabil Putin nu va decide invadarea Ucrainei, pentru că amenințarea cu războiul s-a dovedit mult mai profitabilă.

Ce a pierdut Ucraina și Europa de Est și ce a câștigat Kremlinul

Simpla amenințare a întrerupt traiectoria de creștere economică a Ucrainei, alungă investițiile străine și oprește reformele pentru ani buni. Oamenii pleacă, se amână sau se renunță la multe tranzacții, zborurile sunt anulate, întreaga zonă este aruncată în incertitudine. Spectrul unei ”cortine de fier” care să despartă Ucraina de lumea democratică este tot mai apăsător. Afectate sunt și țările din vecinătatea Ucrainei.

În același timp, Belarus este, de facto, ocupat de trupele Rusiei.

Următoarele ținte vor fi Kazahstan, Armenia, Georgia, Moldova și țările din Balcani, mai spune autoarea, iar Marea Neagră va deveni ”lac rusesc”.

Soluția, în opinia Dianei Francis, este ca Occidentul să continue să sprijine și să înarmeze Ucraina și celelalte ținte ale lui Putin. Și, de asemenea, să fie mult mai activ în sprijinirea opoziție interne față de actualul lider de la Kremlin.

Citește și

Novak Djokovic a rupt tăcerea: „Sunt dispus să sacrific titluri, acesta e prețul!”