--> -->

Câți bani se cere pe Palatul Bragadiru, scos la vânzare

Palatul Bragadiru, care are o istorie de peste 100 de ani, a fost scos la vânzare pe imobiliare.ro pentru suma de 26 de milioane de euro, a scris ziare.com.

Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a explicat pentru Libertatea că statul român are prioritatea de a-l achiziționa, dacă își folosește dreptul de preempțiune, dar că încă nu s-a luat o decizie.

Care sunt atracațiile palatului

”Palat unicat în centrul Bucureștiului, având 10.000 mp construiți, S+P+3 etaje, amprenta la sol 2.411 mp, teren 16.490, sub construcție 4.369 mp, 87 de încăperi, grădina aferentă palatului 12.121 mp, încadrată în zona urbanistică M3.

Palatul este renovat așa cum reiese din poze, se vinde separat de grădină sau în totalitate la un preț de 26.000.000 euro sau separat 13.000.000 euro fiecare”, se arată în anunțul de pe site-ul imobiliare.ro.

Comisionul cerut pentru vânzare este de 2% din suma finală, potrivit anunțului de pe imobiliare.ro.

Ce spune ministrul culturii

Palatul Bragadiru, declarat monument istoric de ministerul Culturii, poate fi tranzacționat, dacă statul român nu își exercită dreptul de preempțiune, adică dreptul de a-l cumpăra cu prioritate înaintea altor persoane.

”Normal că se poate (n.red. – scoate la vânzare). Și e bine să existe investitori privați în monumente istorice. Noi trebuie să exercităm sau nu dreptul de preempțiune (n.red. – dreptul de a achiziționa înaintea oricărei alte persoane). Dacă nu, e liber la tranzacționare”, a spus ministrul PSD al Culturii, Lucian Romașcanu pentru Libertatea.

El a precizat însă că decizia finală va fi luată ulterior, pentru că ministerul nu a primit deocamdată adresa oficială de la direcția de cultură.

Istoric

Povestea Complexului Arhitectural Palatul Bragadiru îşi are originile la începutul anilor 1900. Astfel, clădirea a fost prima dată reprezentată pe planul geografic realizat de Institutul Geografic al Armatei în anii 1895-1899 şi 1911, potrivit site-ului oficial.

Întregul domeniu poartă numele fondatorului său, Dumitru Marinescu Bragadiru. Dorind să-şi dezvolte afacerile, Dumitru Marinescu s-a orientat către industria berii, pentru că atunci, în Bucureşti nu existau decât două fabrici de bere, ambele patronate de doi nemţi.

Astfel, la sfârşitul secolului al XIX-lea, a cumpărat un teren lângă Piaţa Principesa Maria, astăzi Piaţa George Coşbuc, pe Calea Rahovei, unde a construit o Fabrică de Bere Bragadiru.

A trecut prin diverse etape

Ulterior a construit și Palatul Bragadiru. Construcţia „Colosului”, aşa cum era numită clădirea la începuturile sale, în jurul anului 1905, a fost concepută ca Palat al Culturii. Această clădire respecta o veche tradiţie a fabricilor de bere, aceea de a avea în vecinătate un loc de recreere pentru oamenii care lucrau în această industrie.

În 1948, Fabrica de Bere Bragadiru a fost naţionalizată de regimul comunist şi transformată în Fabrica de Bere Rahova. Averea familiei a fost confiscată, iar Palatul a devenit Casa de Cultură Lenin a sectorului 5, acolo mutându-se şi oficiul de Stare Civilă al sectorului 5.

După 1989, clădirea a început să se degradeze, iar în 2003 a fost retrocedată proprietarilor, urmaşii direcţi ai lui Dumitru Marinescu Bragadiru. Aceştia au refăcut Palatul, care în prezent a redevenit centru de cultură şi divertisment, dar care găzduiește și nunți, și botezuri.

Citește și

S-a deschis un drum de mare viteză de 21 de kilometri în Oltenia