Câteva sfaturi folositoare pentru a scăpa de depresie

Supranumită și boala secolului, depresia nu îi evită nici pe români. Aproximativ două milioane de români suferă de această boală, iar cauzele sunt multiple. Un preot ortodox a ținut recent o cateheză referitoare la acest subiect unde a dezbătut această problemă pe care o au oamenii din țara noastră și nu numai. Părintele Marcel Stavără a încercat să găsească și soluții pentru a ieși din această stare care poate duce chiar la sinucidere.

”Mi-a spus cineva săptămâna asta la o sfeștanie: <<Părinte, vă rugăm să vorbiți cu fata noastră de 9 ani pe care n-o mai face nimic fericită în afara telefonului mobil.>> Și-am stat de vorbă cu ea jumătate de oră, era o fată drăguță, și-am întrebat-o: <<Când ai făcut clătite ultima oară cu mama? Nu, mie nu-mi plac dulciurile. Îi zic, ok. Dar uite, trandafirul ăla din grădină e ofilit. Te duci cu tata la fitofarmacie, iei un lichid, îl stropești, și va înflori din nou. Ea îmi răspunde că nu, e bine și așa cum este.>>

Și mi-am dat seama că sunt expresii ale unui om care este clar împătimit de o întristare din care nu mai poate să iasă, de unde se naște  vorba că nu ai realizat nimic bun în viața asta și de ce să mai trăiești.

Cum ajunge un om să cadă în patima depresiei?

Sfântul Paisie Aghioritul ne spune că goana după confort, după lux, te duce direct în depresie. Sfântul Paisie avea păianjeni pe care-i lua cu mătura udă și se murdăreau pereții din chilia lui și stătea așa. În schimb, 15 milioane de americani sunt în depresie. Între 45 și 65% dintre sinucideri vin din depresie. 35% dintre europenii din țările dezvoltate anunță odată pe an o cădere nevrotică. Ceea ce înseamnă cu bunăstarea, luxul și confortul, nu-ți aduc fericirea.

Când a fost criza economică, acum 10 ani, s-au sinucis oamenii, au pierdut casele. Când omul se bazează doar pe el și vede că totul se poate duce într-o clipă, atunci ajunge în depresie. Adică în întristarea cea stricătoare de suflet.

Sfântul Paisie explică unei măicuțe care l-a întrebat de ce mulți oameni care au de toate simt neliniște și întristare. Atunci el a spus: <<Când vedeți un om foarte neliniștit, întristat și mâhnit, deși nu-i lipsește nimic, să știți că aceluia îi lipsește Dumnezeu>>.

Dar uite că sunt atâtea popoare secularizate, indiferente religios, care trăiesc într-o minciună după părerea mea. <<Cel care le are pe toate, bunuri materiale și sănătate, și în loc să fie recunoscător lui Dumnezeu, are pretenții nesăbuite, cârtește, unul ca acesta se va duce în Iad cu papuci cu tot>>, asta ne mai spune tot Sfântul Paisie Aghioritul.

Iar cauzele pe care eu le-am identificat vin din divorțuri, neînțelegeri în familie, avorturi, boală.

Pe tineri îi împătimesc telefoanele, televizoarele, tablete și alte device-uri. Nici nu-ți dai seama când devii dependent de ele. Mai există și depresia de epuizare care apare la tinerii workaholici.

Sfântul Paisie mai spune că la baza depresiei stă egoismul. Când nu-ți cunoști credința și îți pierzi temelia duhovnicească, cazi în patima depresiei din cauza egoismului că nu se face voia ta. Egoistul se pune pe el în centrul lumii. <<Nu mai are nimeni probleme pe lumea asta, doar eu am probleme. Toți să mă asculte, să mă compătimească pe mine. Totul este despre mine>>, așa gândește egoistul. Când vede că nu se face voia lui și nu dă bine în ochii oamenilor, atunci cade în depresie. Apoi se însingurează și a pus capac.

Acum să vedem remedii de la Sfinții Părinți. Primul sfat este să ai o rudenie apropiată cu Hristos. Și în boala, și în moartea ta, El este o mângâiere. Pentru că zice Mântuitorul: Cel ce împlinește voia Tatălui meu, acela îmi este frate și soră.

Al doilea sfat este să te descoperi harului divin. Dacă vine un credincios și-ți aprinde ție lumina credinței deja ești departe. Pentru că Dumnezeu chiar lucrează în creația lui.

Cum putem scăpa de depresie?

Sunt mai multe moduri. Primul este să scăpăm de celelalte patimi. Să ne curățăm de băutură, de tutun. Și apoi să vedem cum ne luminează Duhul Sfânt. Apoi îndumnezeirea prin har care vine spre sfârșitul vieții – atunci trebuie să zici doar: Da, Doamne, vreau.Să mai știm că Hristos face primul pas. Pentru că el spune să venim la El toți cei osteniți și împovărați și El ne va odihni pe noi. El iese în întâmpinarea ta ca tatăl cu fiul risipitor. Te ia în brațe și se bucură că te-ai întors.

Mai este important să cunoști corect credința ortodoxă, fără păgânisme, fără superstiții, fără sincretisme din alte confesiuni. Cineva mi-a spus că dacă faci parastas într-o zi să nu te mai speli la cap. Nu are nicio legătură asta cu ortodoxia. Mai bine citești învățătura de credință, dogmatica, care este foarte simplă.

Apoi să te arunci în brațele lui Dumnezeu și să respecți poruncile. Dacă Dumnezeu a spus Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, tu așa să faci. Nu să spui că te enervează mama când vine pe la tine. Aplică concret Evanghelia în viața ta și ieși din depresie.

Rugăciunea te ajută foarte mult când te liniștești. Cine se roagă trebuie să fie smerit. La baza depresiei este mândria. Nu poți să te pui în genunchi, să mulțumești, dacă tu ești mândru. Îți aduni mintea și gândurile la rugăciune. Dacă Dumnezeu ne-ar cere socoteală pentru nepăsarea cu care ne rugăm și pentru neatenția cu care cântăm psalmii, nu ne-am putea mântui niciodată.

O altă metodă să ieși din depresie este ascultarea de duhovnic. Apoi spovedania și împărtășania.

Mai este important și lucrul mâinilor. Să facem activitate fizică, să iasă ceva din mâna ta. Apoi să avem activități cu prietenii, nu te însingura, te plimbi în parc, cu bicicletele, și prietenii să-ți fie alături, să te scoată din depresie.

Rugăciunea și munca te poate mântui, așa ne spune Sfântul Antonie cel Mare. El împletea coșuri de nuiele. Și să nu păstrezi gândurile rele, să le respingi din prima.

Iar pe tinerii care nu pot să renunțe la device-uri eu știu un exemplu concret. Părinții i-au luat laptopul unui băiat care era dependent de jocuri. Jumătate de an. Dar este foarte greu atunci când părinții au device-uri în fiecare cameră. Nu ai cum să-l convingi pe copil. Din contră, îi faci viața grea.

Așa că să ne ajute Dumnezeu ca să scăpăm noi de depresie, dacă suntem în această patimă, sau să-i ajutăm pe alții să iasă din ea prin aceste sfaturi folositoare”, a explicat părintele Marcel Stavără de la Biserica Icoanei.