--> -->

Cât plăteşte Cotroceniul la curent şi la gaze? La fel consumă ”un sat cu 350 de case”

Ultimele facturi venite la Palatul Cotroceni pentru curent şi gaze au însumat peste 100.000 de lei, potrivit unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale pentru Libertatea.

Cotroceniul a explicat și cum vrea să reducă costurile. Factura la curentul electric, calculată pentru un consum mediu de 131,02 MWh, în perioada aprilie-iunie 2022, a avut valoarea de 98.286,20 de lei, în timp ce factura pentru gazele naturale, calculată pentru un consum mediu de 63,37 MWh, în perioada iunie-august 2022, a avut valoarea de 11.403,64 de lei, arată Administraţia Prezidenţială într-un răspuns pentru Libertatea.

Ce măsuri ia Administrația Prezidențială

Adică în total au fost cheltuieli cu utilitățile de aproape 110.000 de lei. ”Cât o mică fabrică de mezeluri sau cât un sat de 350 de locuințe”, a făcut un calcul, pe baza consumului mediu, expertul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligent.

Administraţia Prezidenţială a detaliat, în răspunsul trimis ziarului, şi care sunt măsurile luate, la nivelul Palatului Cotroceni, pentru a eficientiza consumul de energie.

Reprezentanţii instituţiei au arătat că unele dintre măsuri sunt implementate încă de la intrarea în vigoare a Legii 121/2014 privind eficienţa energetică. Legea a intrat în vigoare la 1 august 2014, cu aproape cinci luni înainte de ceremonia de învestitură al preşedintelui Klaus Iohannis, desfăşurată la 21 decembrie 2014.

Spun că reduc căldura la iarnă

Astfel, Administraţia Prezidenţială transmite că, pentru sezonul rece 2022/2023 temperatura ambientală va fi redusă în tot Palatul Cotroceni. În această iarnă, temperatura apei calde menajere va fi setată la 45°C. Scăderea sub această valoare nu este oportună, deoarece apar condiţii pentru dezvoltarea bacteriei legionella.

Apa caldă cu care se spală pe mâini angajații de la Cotroceni este obţinută cu ajutorul panourilor solare.

”În urma unei investiţii de reabilitare şi modernizare, unul dintre corpurile de clădire ale Palatului Cotroceni a fost dotat cu panouri solare destinate preparării apei calde menajere, cu capacitate între 120 kW/zi şi 360 kW/zi, în funcție de intensitatea radiației solare captate”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Aparatele de aer condiţionat, restricţionate

În Palatul Cotroceni, centralele termice funcţionează în regim automat, după programe stabilite pentru intervale orare diferite (program de lucru, noapte, zi nelucrătoare), iar temperatura ambientală este reglată în funcţie de destinaţia camerei – depozit, birou, salon etc. În spaţiile mici, cu încălzire electrică, radiatoarele electrice au fost înlocuite cu centrală termică electrică sau cu panouri radiante electrice.

Toate radiatoarele instalațiilor de căldură sunt dotate cu robineți termostatați, care pot regla temperatura, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Iluminatul exterior din Complexul ”Palat Cotroceni” este asigurat cu becuri LED, iar intervalul zilnic de funcționare este adaptat astfel încât să se realizeze o reducere a consumului de minimum 20%. Iluminatul interior pe timpul nopţii este la nivel de „veghe”, iar zonele comune din unele spaţii administrative au fost dotate cu senzori de mişcare, detaliază Administraţia Prezidenţială.

Citește și

Gabriel Liiceanu: ”Nicolae Ciucă, un plagiator care semnează demisia unui alt plagiator”