Cât pierde Dinamo dacă retrogradează

Dinamo riscă retrogradarea în Liga 2, o premieră negativă în istoria de 74 de ani a grupării. Dacă vor părăsi Liga 1, ”câinii” vor avea enorm de suferit din punct de vedere financiar și vor pierde peste 1 milion de euro.

Dinamo este un club aflat în insolvență, iar planul de reorganizare se bazează mult pe banii din drepturile TV și sponsorizări. Aceste sume s-ar diminua considerabil dacă echipa ar pica în Liga 2.

Doar 50.000 în eșalonul secund

În acest moment, cluburile din Liga 1 împart 28,5 milioane de euro în fiecare sezon, sumă provenită din drepturile TV. Fiecare echipă încasează o altă sumă, în funcție de locul ocupat la finalul sezonului. De exemplu, campioana primește peste 3,5 milioane de euro, iar ultimele clasate încasează puțin peste 1,5 milioane de euro.

Cu toate acestea, sumele sunt mult mai mari decât cele oferite pentru partidele din Liga 2. Conform site-ului Liga2.ro, un club din eșalonul secund primește circa 50.000 de euro pentru întreg sezonul. Televiziunile oferă 600.000 de euro, iar sponsorul competiției, Casa Pariurilor, cotizează cu 200.000 de euro la acest pot.

Nou-promovatele își asigură puțin peste 1 milion de euro după ce ajung în Liga 1. Cu alte cuvinte, Dinamo va pierde o sumă uriașă dacă va părăsi Liga 1. Vorbim de o nouă gaură în buget, de peste 1 milion de euro, în contextul în care clubul se află și acum într-o situație delicată.

Și în contextul în care gruparea are deja 7 milioane de euro.

Cum e la Liga 1

Pentru a înțelege cât de mare este diferența între Liga 1 și Liga 2, vă oferim un alt exemplu. Banii pe care cluburile din prima divizie în primesc de la televiziuni sunt împărțiți în trei tranșe. A doua tranșă, de 8 milioane de euro, se împarte în mod egal între toate cele 16 echipe. Asta înseamnă că toate cluburile încasează câte 500.000 de euro. Așadar, numai a doua tranșă din prima divizie este de zece ori mai mară decât suma alocată cluburilor din Liga 2 pentru întreg sezonul.

Dinamo și Universitatea Cluj se duelează în barajul de menținere/promovare în Liga 1. În partida tur, disputată pe Cluj Arena, Universitatea s-a impus cu 2-0.

Meciul retur de la baraj va avea loc pe 29 mai, pe Stadionul Dinamo. ”Câinii” trebuie să câștige la o diferență de cel puțin două goluri pentru a trimite partida în prelungiri. Regula golului marcat în deplasare și a departajării pe baza golurilor înscrise în deplasare nu se mai aplică nici în fotbalul românesc.

Citește și

Nicușor Dan pentru încă 4 ani la Primăria Capitalei: ”Un mandat e prea puţin”