--> -->

Cascada Pruncea, una dintre cele mai frumoase din țară

Cascada Pruncea sau Cașoca, așa cum mai este denumită, este una dintre cele mai frumoase cascade din țară și este localizată foarte aproape de barajul Siriu, la doar 10 kilometri, în masivul Podul Calului.

Cascada frapează prin frumusețea ei și prin peisajele de neegalat și este unul dintre obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratezi din județul Buzău. Cascada are o cădere de apă care măsoară 6 metri, iar întreg bazinul este împădurit cu fag, brad și molid. Firul principal al pârâului Cașoca are o lungime de 16 kilometri.

Loc încărcat de istorie. Aici ascundea averea ”Robin Hood” de Buzău

În urmă cu mai bine de două secole, deschizătura din peretele stâng al cascadei era folosită de haiducii din zonă pe post de ascunzătoare. Unul dintre cei mai cunoscuti era Negoiță Gheorghelaș, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu.

Supranumit Robin Hood din Munții Buzăului, haiducul Gheorghelaș îi necăjea pe boierii din zonă, pe care îi lăsa fără averi. Baladele populare spun ca Gheorghilaș fura de la boierii din Gura Teghii (pe vremea aceea Bâsca Penteleu) și de la boierii din Siriu, și le împarțea țăranilor din satele din apropiere. Conform legendei, întreaga comoară era ascunsă în peștera de la cascada Pruncea, acolo unde era împărțită cu tovarășii de haiducie. El era foarte puternic, iar locuitorii ar fi văzut în el un om chipeș și bun la suflet.

Legenda mai spune că Negoiță Gheorghelaș ar fi fost înșelat și lăsat fără avere de boierul Macovei, care îl și omoară pe vestitul haiduc. Boierul îl aruncă de pe o stâncă din apropiere, trupul curajosului haiduc rămânând trei zile în acel loc. În cele din urmă, el este găsit mort de ciobanii din zonă, care îl îngroapă lângă poteca ce urcă spre masivul Penteleu. În fiecare an la Gura Teghii este sărbătorit haiducul pe 1 iunie.

Cum ajungi la cascada Pruncea

Ca să ajungi la cascadă trebuie să mergi pe DN10, drumul care leagă Buzăul de Brașov. După ce treci de orașul Nehoiu și ajungi la Siriu, cu 2 kilometri înainte de baraj, se face un drum la dreapta, care duce spre Cabana ”14 scaune”. Drumul este pe marginea râului Cașoca și este pietruit, distanța până la cascadă fiind de 2 kilometri. Se poate ajunge la cascadă atât cu mașina, cât și pe jos.

Citește și:

Mănăstirea Ciolanu, vatra credinței din județul Buzău