Sportivul român David Popovici este deja cunoscut la nivel mondial, cu toate că abia a împlinit 18 ani.
Acesta a uimit lumea înotului și spune că un factor esențial în dezvoltarea sa l-a reprezentat cartea Man’s Search for Meaning, scrisă de psihologul Viktor Frankl, care a fost închis la Auschwitz.
Are timp și de citit
”Am rămas fascinat de modul în care a descris tot ce s-a întâmplat acolo, dar în afară de asta, mi-a oferit o perspectivă interesantă din psihologie. Este o carte care m-a ajutat foarte mult şi mi-a oferit cunoştinţe. Acum citesc alta, despre personalitate.
Dacă ai principii şi valori morale grozave poţi deveni o persoană grozavă şi foarte echilibrată. Încerc să scot ce e mai bun din oameni. Părinţii mei m-au învăţat să respect pe toată lumea şi să fiu recunoscător. Înţeleg că există presiune, oameni toxici şi alte pericole, dar mă concentrez pe lucrurile bune din oameni.
Nu vreau să mă răzbun sau să mă gândesc rău la cineva. Asta e tot”, a declarat David Popovici pentru AS.
Probleme de atitudine până la 12 ani
Campionul mondial David Popovici nu s-a ferit să admită că în copilărie nu era un sportiv serios, ci unul care a obținut rezultate numai grație talentului nativ.
Momentul când nu a reușit să încheie o cursă pe podium i-a dat, însă, de gândit, iar Popovici și-a schimbat atitudinea din acel punct.
”Eram leneş, dar eram talentat. Talentul poate lucra doar până la 12 ani, de aceea eram leneş. Nu am vrut sa fac nimic la antrenament, căutam scuze sa ies din şedinţe sau ceva asemănător. Apoi în competiţii urcam pe podiumuri, dar numai pentru că aveam talent.
Asta te ajută într-o oarecare măsură. Creşteam şi la 12 ani nu am intrat în Top 3 la o competiţie. A fost ciudat, nu mi se întâmplase niciodată. Mi-am dat seama că trebuie să muncesc. Aşa că am început să mă antrenez din greu.
Antrenorul meu, Adrian Rădulescu, mi-a vorbit despre muncă şi soliditatea înotului pentru a obţine rezultate. Am fost întotdeauna o persoană calmă care se concentrează sută la sută pe ceea ce face. Este ceva sănătos pe care antrenorul meu mi-l insuflă cu filozofia lui stoică. Trebuie să fii calm în toate momentele vieţii. Nu am de ce să mă stresez.
Un exemplu sunt cursele. Dacă pregătirea este făcută bine, nu trebuie să mă enervez înainte de competiţii. Sunt rezultatul sau produsul modului în care am fost educat”, a mai spus David Popovici, pentru spaniolii de la AS.
Citește și
Tudor Chirilă nu se lasă, după ce a fost pozat pe ascuns în metrou: ”Nu-mi cer scuze”