--> -->

Carburantul mai ieftin cu 50 de bani. Iohannis: ”Atât se poate”. Reacția PSD

Guvernul compensează prețul la carburanți cu 50 de bani pe litru. A fost anunțul oficial al premierului Nicolae Ciucă, astăzi, 23 iunie.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut anunțul privitor la mecanismul prin care se va face reducerea prețurilor la carburanți pentru cetățeni.

Trei luni mai ieftin

În perioada următoare, cel mai probabil de la 1 iulie, prețul combustibililor va scădea, la pompă, cu 50 de bani. Compensarea va fi în vigoare doar pe trei luni: iulie, august, septembrie, potrivit premierului.

”Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin, am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă.

Am luat decizia să aplicăm această măsură, una care a fost adoptată și de alte țări. Implică atât responsabilitatea Guvernului, cât și a companiilor din industria petrolieră. Jumătate din reducere va fi decontată de stat.

Mecanismul va fi asigurat pentru 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal. Valoarea pachetului va fi de 2 miliarde lei, jumătate urmând a fi asigurați de la bugetul de stat. Păstrăm ținta de investiții de 7% din PIB”, a spus șeful Executivului, la finalul ședinței de Guvern de joi, 23 iunie.

Cum stăm în raport cu vecinii

Nicolae Ciucă a mai adăugat că la finalul celor 3 luni de compensare se va analiza dacă sunt necesare și alte măsuri în sprijinul populației.

Țara noastră are al patrulea cel mai mic preț la carburant din UE după Ungaria, Bulgaria și Polonia. De asemenea, guvernanții au ținut cont și de scăderea taxelor aplicate pe carburanți, dar s-a considerat că această măsura nu ar avea un efect pe termen lung.

Nicolae Ciucă a declarat că scăderea TVA se va pierde în cel mult o lună, ceea ce însemna că prețurile ar fi continuat să crească și ar fi acoperit iar reducerea generată de reducerea TVA.

Reacția lui Klaus Iohannis: ”50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai la pompă”

De la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a comentat măsura Guvernului Ciucă de a compensa cu 50 de bani prețul pentru litrul de carburant.

Șeful statului a spus că ”cei 50 de bani sunt 50 de bani. Nu îi dai! Atât se poate face”. De asemenea, președintele a precizat că reducerea accizelor la carburant nu se poate face din cauza legislației europene.

”Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată din buget”, a spus Klaus Iohannis.

Ce spun social-democrații

Partidul Social Democrat a avut o reacție rapidă după anunțul premierului Nicolae Ciucă legat de compensarea prețului la combustibili.

Reprezentanții PSD susțin că soluția lor, plafonarea, nu compensarea prețului, ar fi fost mai bună și anunță că, dacă măsura guvernului nu va da rezultate, vor reveni cu ideea plafonării.

”PSD a prezentat în ultimele zile mai multe soluții privind reduceri importante ale prețului carburanților. Astăzi, premierul Ciucă a decis varianta unei compensări comune, la care să participe atât statul, cât și operatorii privați, astfel încât prețul carburanților să scadă cu 50 de bani.

Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună și ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de așteptările românilor. În plus, în multe alte țări europene, soluția compensării a funcționat doar câteva săptămâni, după care prețurile au revenit și au ajuns chiar la niveluri mai mari.

De aceea, dacă operatorii din piață vor crește din nou prețurile peste ceva timp, atunci PSD va reveni in Coaliție cu propunerea unui preț maximal sau a limitării adaosului comercial”, anunță partidul lui Ciolacu, pe Facebook.

Citește și

Cât primește David Popovici din partea statului român pentru cele două medalii de aur