--> -->

Cântărețul folk Mircea Rus, condamnat la închisoare cu executare

După succese de răsunet datorate melodiilor folk, dintre care s-au remarcat ”Omul bun şi pomul copt”, ”Iarba verde de acasă” sau ”Verde-nrourat’, Mircea Rus (65 de ani) a decis să dea muzica pe politică. Acest pas îi va aduce acum o lungă perioadă după gratii.

Acuzații: 3 ani după gratii

Timp de 12 ani, Mircea Rus a fost primar în localitatea Band din județul Mureș. În această perioadă, artistul ar fi comis mai multe fapte de corupție, conform procurorilor.

Marți, 31 ianuarie, cunoscutul cântăreț a ajuns după gratii. El a primit o condamnare pentru o delapidare de peste 500.000 de lei, comisă în perioada în care a fost primarul comunei mureșene.

Mircea Rus a fost încarcerat pentru a ispăşi o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani, o lună şi 10 zile.

Decizia a venit de la Curtea de Apel Târgu Mureş. Artistul a primit o pedeapsă la închisoare cu executare pentru complicitate la delapidare în formă continuată, pentru 26 de acte materiale, în legătură cu unul dintre casierii Primăriei Band de la acea vreme, Gârbu Petru, şi la alţi doi ani de închisoare, pentru aceeaşi infracţiune, în legătură cu un al doilea casier, Bodor Zoltan, tot pentru 26 de acte materiale, scriu cei de la Știrile PRO TV.

Inițial, luase cu suspendare

A fost trimis în judecată în 2012 și condamnat, în 2015, la un an și patru luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Magistrații din Mureș au contopit cele două pedepse de câte 2 ani închisoare aplicate în acest caz, cu pedeapsa iniţială, de an şi 4 luni închisoare.

În final, instanța a decis că ”aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, căreia îi adaugă un spor de un an, o lună şi 10 zile închisoare (reprezentând o treime din 3 ani şi 4 luni închisoare) şi aplică inculpatului Mircea Rus pedeapsa principală rezultantă de 3 ani, o lună şi 10 zile închisoare, cu executare în detenţie”.

Decizia luată marți de Curtea de Apel Târgu Mureş este definitivă. Pe lângă pedeapsa penală, Mircea Rusu este obligat la restituirea unor sume către comuna Band.

Citește și

Florin Călinescu se reinventează: „Libertatea mea de acum începe”