Candidează Mircea Geoană în 2024? ”Nu mă mai duc pe fentă, sunt vaccinat”

Mircea Geoană, 63 de ani, este secretarul general adjunct al NATO din toamna 2019, al doilea om în organigrama acestei puternice instituții.

Bucureșteanul a jucat diverse roluri pe scena politică internă, senator, președinte al Senatului, ministru de Externe, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, candidat la funcția de președinte al țării, în 2009, când a fost învins în turul 2 de Traian Băsescu.

Invitat în cadrul podcast-ului ”Fain și simplu” al lui Mihai Morar, Mircea Geoană a fost chestionat și vizavi de un subiect care este în mintea a numeroși români. Dacă intenționează să candideze în 2024 la funcția supremă în stat?

Mai ales având în vedere relațiile externe pe care le are în prezent, pe lângă experiența vastă politică acumulată.

”Sunt măgulit”

”Răspunsul meu: încă nu m-am hotărât ce fac după ce plec de aici! Onest vă spun. Evident, sunt măgulit că oamenii încep să pară că au încredere în ceea ce am făcut și ceea ce pot să fac. 1. Am obligația să-mi fac datoria bine la NATO neperturbat de altceva, cei de acolo ajutându-mă să mă reinventez.

Voi vedea când plec de acolo, final de 2023, primăvară de 2024. 2. Nu știu, condițiile pentru o eventuală candidatură trebuie să fie cumulate din multe alte direcții. Și n-am niciun apetit să mi le creez eu. Dacă vor fi atunci condițiile reunite și suntem în formă bună, ne gândim.

Nu sunt în predispoziția morală, mentală și etică să fac vânt cu coada despre politica românească atât timp cât am un job important la NATO. Și sunt vaccinat cu politica românească și nu mai sar la fente!”, a replicat Mircea Geoană.

”O zi mă duc la pădure, să aud păsărelele”

În afara scenei politice, românul încearcă să aibă și momente de relaxare, de încărcare a bateriilor: ”Nu o să scriu prea curând memoriile, n-am de gând să ies la pensie, cât mă mai ține sănătatea. Fac sport în fiecare dimineață, musai.

O tură de bicicletă, un pic din toate, indoor. Dacă mai prind un tenis în week-end, mai merg la meciuri.

O zi mă duc la pădure, să aud păsărele, eventual apă, să mă destind. Găsiți ceva care să vă atragă, nu neapărat la meseria voastră, ca să rămâneți veșnic tineri!”.

Învață de la șeful lui

Este fan și elev, totodată, nu doar ajutorul de nădejde, al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în funcție din 2014.

”Am văzut prea multă lume, am avut și dezamăgiri vizavi de liderii pe care i-am văzut. Învăț de la cei mai buni ca mine, iau de la fiecare o componentă care simt că-mi lipsește mie, pentru a fi un lidership mai bun. Nu iau un anumit model.

De exemplu, când eram în 1996 ambasador la Washington eram sedus de Bill Clinton, ce președinte! Câtă căldură, câtă empatie, cum să fii modest, fără a fi cu nasul pe sus. Acum, învăț foarte mult de la Jens Stoltenberg, a fost prim ministru în Norvegia zece ani, un om de un echilibru și un instinct politic incredibile!”, a mai spus Geoană.

Citește și

Nicușor Dan, tată pentru a doua oară