--> -->

Când se întorc elevii în bănci după Anul Nou. Când va mai urma o altă vacanță, se reiau olimpiadele!

Anul școlar a fost dat peste cap în luna octombrie atunci când Ministerul Educației a decis ca elevii și preșcolarii să intre într-o vacanță de două săptămâni, atunci când numărul de infectări cu Covid-19 crescuseră alarmant.

Inițial, potrivit structurii anului școlar 2021-2022, doar cei de la grădiniță și cei din ciclul primar urmau să aibă o vacanță, dar numai de o săptămână!

Când se dau tezele

Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu, a specificat că se intră în vacanța de iarnă în data de 23 decembrie și că vor fi 10 zile de vacanță.

Elevii din gimnaziu și liceu vor reveni la școală pe 3 ianuarie. Elevii din clasele 0-IV se vor întoarce la școală pe 10 ianuarie.

Sorin Cîmpeanu a precizat și că în primele două săptămâni de școală din 2022 se vor da tezele pentru semestrul 1. Odată cu vacanța de iarnă din 2021 se încheie și semestrul I, astfel că dispare vacanța intersemestrială a elevilor.

Trebuie să știți că următoarea vacanță pe care o vor avea elevii va fi abia cea de primăvară, care începe vineri, 15 aprilie 2022, și se va încheia duminica, 1 mai 2022.

Un alt detaliu aparte este acela al etapelor naționale ale olimpiadelor școlare, etape care se vor desfășura tot în perioada vacanței de primăvară.

După care, de la data de 2 mai urmează iar cursuri, până pe 10 iunie, când se încheie în mod oficial anul scolar și începe vacanța de vară.

Când termină cei ”dintr-a doișpea”

Pentru clasele terminale din învățământul liceal, adică cei din clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri. Atenție! Pentru această categorie de elevi, anul se încheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se termină la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, excepție făcând aici clasele terminale anterior menționate, respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Cîmpeanu, neînduplecat

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu a fost de neînduplecat și a explicat după ce aproape 130.000 de persoane au semnat o petiţie pentru prelungirea vacanţei de iarnă pentru toţi elevii, că s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, nu de vacanţă.

Oficialul a mai zis că există un grafic de învăţământ / structura anului şcolar aprobată , dar și solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele de examen, Evaluare Naţională şi BAC.

Vă readucem aminte că 129.882 de persoane au semnat petiţia intitulată „Extinderea vacanţei de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toţi elevii”.

Ce au solicitat profesorii

Interesant este că printre motivele pentru care profesorii nu voiau să vină la școală pe 3 ianuarie s-a aflat și Convenţia asupra Drepturilor Copilului, adoptată de ONU în 1989.

Aceasta spune că fiecare copil are dreptul la odihnă şi la timp liber, dreptul de a participa la jocuri şi la activităţi recreative proprii vârstei sale.

De asemenea, cadrele didactice au vrut să scoată în evidență că fiecare copil are dreptul la protecţie împotriva oricărei forme de exploatare și fiecare copil are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept.

Potrivit convenției, fiecare copil are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială și dreptul să crească alături de părinţii săi.

Pe lista profesorilor s-au mai aflat și extinderea vacanţei de iarnă pentru ca toţi copiii până în 9 ianuarie 2022 să petreacă mai mult timp în aer liber, practicând sporturi de iarnă, pentru îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi psihice.

Profesorii au transmis că există familii care şi-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 (au şi plătit avans). Acordarea dreptului la vacanţă unitară de iarnă le-ar permite acestora să beneficieze de excursiile pe care deja şi le-au programat. Altfel vor pierde atât banii plătiţi deja, cât şi zilele de concediu pentru care au muncit întreg anul.

Citește și

Vreme surprinzătoare în primele zile din 2022. Primăvară în Capitală