--> -->

Când intră în vigoare noul Bacalaureat. Apare BAC-ul tehnologic

Examenul de Bacalaureat se va plia pe fiecare profil, vor fi două examene de limbi străine și va fi introdusă o probă complementară care vizează competenţe de bază, a anunțat ministrul Ligia Deca luni, 27 februarie.

Noile legi ale educației, prezentate de Ligia Deca, conțin schimbări semnificative în privința Bacalaureatului.

Acestea vor intra în vigoare, dacă legile vor fi adoptate fără modificări, în 2028, adică atunci va fi susținut pentru prima oară Bacalaureatul în noua formă, a precizat Deca pentru Libertatea.

Cele mai importante modificări

– Bacalaureat pliat pe profil.

– apare Bacalaureatul tehnologic;

– două probe de competenţe lingvistice;

– o probă complementară de competenţe de bază;

– probe de competențe susținute în timpul anului școlar, pentru a scădea numărul examenelor susținute în prima și a doua sesiune de Bac.

Detalii oficiale

”Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil. Deci, vom avea Bac-ul tehnologic, pe care liceele tehnologice îl propun şi îl aşteaptă de multă vreme. Rămânem cu două probe de competenţe lingvistice: Limbă străină 1, Limbă străină 2, tocmai pentru a creşte potenţialul de angajare şi adecvarea absolvenţilor pentru societatea viitorului“, a anunțat ministrul, precizând că cele două examene de limbă străină vor diferi în funcţie de nivelul de studiu al elevilor.

Ce avem în plus faţă de formula de acum este o probă aşa zis complementară de competenţe de bază care pentru profilul uman va fi la matematică sau ştiinţe ale naturii, pentru profilul real o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filosofie, psihologie”, a mai spus ministrul. Notarea, în acest caz, se va face pe sistem admis-respins.

Deca a subliniat că probele de competenţe lingvistice pot fi date încă din timpul anului şcolar, astfel încât elevii vor avea examene la mai puține materii în sesiunea de Bacalaureat.

Mai puțin

”În sesiunile de vară-toamnă, elevii vor avea mai puţine discipline de examen, pentru că probele de competenţe lingvistice pentru Limba 1, Limba 2, probele de competenţe digitale şi proba de competenţe complementară se vor putea da încă din timpul anului şcolar, practic degrevând încărcarea candidaţilor în acea perioadă de vară în care se susţine în mod tradiţional examenul de Bacalaureat”, a spus ea.

Spre deosebire de modificările aduse Bacalaureatului, celelalte prevederi vor intra în vigoare „imediat ce intră legea în vigoare, adică în toamna aceasta, dacă este promulgată până la începutul anului scolar”, a precizat Ligia Deca pentru Libertatea.

Citește și

N-au dansat decât o iarnă! Bianca Marina, declarații explicite despre Mario Iorgulescu