Cancelarul Austriei despre boicotul anunțat de români: ”Ar dăuna tot României”

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer (ÖVP), a anunțat că vrea să vorbească despre aderarea României și Bulgariei la Schengen numai după ce va fi îmbunătățită protecția frontierelor din aceste țări și după ce situația din Austria se va îmbunătăți.

Comisia Europeană este cea care trebuie să ia în considerare propunerile Ministerului austriac de Interne, a declarat Nehammer. „Atunci putem vorbi despre o foaie de parcurs”, a spus el într-un interviu la postul de televiziune OFR 2.

”De asta am nevoie”

”Dacă vreau să am un spațiu Schengen, am nevoie de frontiere externe puternice pentru ca frontierele interne să poată fi desființate”, a subliniat Nehammer, potrivit tt.com. Dar acest lucru nu a mai funcționat de foarte mult timp, a spus el.

”Din 100.000 de solicitanți de azil, noi, ca țară fără ieșire la mare, trebuie să efectuăm înregistrarea inițială a 75.000?”, a spus cancelarul. Numeroasele controale interne din spațiul UE au arătat că Schengen nu a funcționat. Nu se putea pur și simplu să se ia act de acest lucru și să se planifice următoarea extindere, mai afirmă politicianul.

”Este inadmisibil”

Nehammer a menționat că nu a putut înțelege amenințările de boicotare a companiilor austriece din România și Bulgaria.

Este ”absolut, inadmisibil să se amestece problemele de politică de securitate cu cele de politică economică”, susține acesta, amintind că UE este, în primul rând, o comunitate economică.

În același timp, el a amintit că Germania a blocat aderarea Austriei la Schengen timp de doi ani și jumătate. ”Amestecarea problemelor de securitate cu cele economice nu este oportună”, a spus el. „Austria s-a oferit întotdeauna să ajute autoritățile române și bulgare”.

Ce mai zice cancelarul

Astfel, Nehammer s-a declarat convins că veto-ul nu va avea consecințe negative pentru companiile naționale care operează în Bulgaria și România. Cancelarul a subliniat că un eventual boicot al companiilor austriece ar dăuna mai degrabă țărilor însele.

Acestea ar aduce banii în țară și ar oferi locuri de muncă, a mai susținut cancelarul, în ciuda faptului că reprezentanții mediului de afaceri național au criticat veto-ul, notează orf.at.

Citește și

Ilie Năstase, ieșire explozivă la adresa lui Nehammer: ”Să-i pedepsim”