Căldură mare, monșer! La ce temperaturi se va ajunge în aceste zile

Întregul teritoriu al României se află în aceste zile sub atenționări meteo de caniculă.

Codul portocaliu care vizează miercuri, 10 iulie, județele din extremitățile de vest, sud-vest și sud ale țării se va extinde joi în aproape toate regiunile. Vor rămâne sub cod galben de căldură litoralul și părți din Moldova, Transilvania și Maramureș, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Nopți tropicale

Astăzi, 10 iulie sunt în vigoare două atenționări meteo, cea mai mare parte din țară fiind vizată de un cod galben, ceea ce înseamnă că „temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă”, „indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități”, iar „local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală”. În același timp, județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București se află sub cod portocaliu de caniculă.

În aceste zone, temperaturile maxime vor fi de 37…39 de grade, iar nopțile vor fi, de asemenea, tropicale. Val de căldură peste România. Cod portocaliu de caniculă în majoritatea regiunilor Codurile portocaliu și galben de caniculă sunt valabile miercuri, 10 iulie. Foto: meteoromania.ro Valul de căldură se va extinde și intensifica joi, 11 iulie, Banatul, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei și părți Maramureș, fiind vizate de un cod portocaliu.

Potrivit meteorologilor, „temperaturile maxime vor fi de 36…39 de grade, cu cele mai mari valori în vest și sud. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”. Totodată, în timpul nopților, valorile termice nu vor fi mai mici de 20 de grade. În restul teritoriului, adică în cea mai mare parte a Moldovei, zona litoralului și local în Transilvania și Maramureș, va fi în vigoare un cod galben, fiind prognozate maxime vor fi de 33…37 de grade.

39 de grade în București

Meteorologii precizează că „valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare”.

În Capitală, vremea va fi în continuare caniculară și disconfortul termic accentuat, precizează ANM, care a emis o prognoză specială valabilă până vineri, 12 iulie, la ora 10.00.

„Temperatura maximă va fi de 38…39 de grade și cea minimă nu va coborî sub pragul unei nopți tropicale și va fi de 20…23 de grade”, precizează meteorologii.

Citește și

Românii pe podium în ceea ce privește numărul de suporteri la Euro 2024. Cifre incredibile