Bulgaria nu mai trece la moneda euro în ianuarie 2024

Bulgaria nu va mai adopta moneda unică europeană la 1 ianuarie 2024, așa cum a anunțat Guvernul de la Sofia anul trecut, informează Reuters.
Motivul este că nu a îndeplinit criteriile de aderare în ceea ce privește inflația, a anunțat ministrul de finanțe Rositsa Velkova.

De ce vrea să adere la moneda euro

Țara vecină renunță la obiectivul de a adopta moneda euro în ianuarie 2024, dar ar trebui să încerce să adere la moneda comună până în 2025 sau poate mai devreme, a spus ministrul de finanțe de la Sofia, Rossitsa Velkova.

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, dorește să adere la euro pentru a stimula investițiile și securitatea creditelor, dar o criză politică prelungită i-a perturbat eforturile.

Velkova a declarat că Bulgaria nu a îndeplinit criteriile de aderare în ceea ce privește inflația și că nu a făcut unele modificări juridice necesare, dar că guvernul interimar este pregătit să depună din nou proiecte de legi odată ce Parlamentul se va reuni după alegerile din 2 aprilie.

Ce spun cifrele

”Având în vedere că nu vom depune un raport de convergență acum, la sfârșitul lunii februarie, data țintă de 1 ianuarie 2024 nu poate rămâne”, a declarat Velkova, potrivit Reuters.

Potrivit datelor Eurostat, Bulgaria a înregistrat în 2022 o inflație medie de 13% și a ocupat locul 8 la nivel european din punctul de vedere al celei mai ridicate inflații. În 2023, se estimează că inflația va scădea și va ajunge în jurul valorii de 8%.

Cel mai recent stat care a adoptat moneda euro este Croația. Aceasta a adoptat la moneda comună la 1 ianuarie 2023 și a devenit a 20-a țară membră a Uniunii Europene care utilizează Euro.

Citește și

Tanczos Barna spune că Ucraina încălcă legea dacă adâncește canalul Bâstroe din Delta Dunării: ”Vom împiedica”