Bulgaria ”a tăiat” toate restricțiile

Vecinii de la sud de Dunăre au decis ceea ce și românii ar putea să hotărască în cel mai scurt timp, având în vedere reacțiile oficiale.

Bulgaria va renunţa la obligativitatea prezentării certificatului verde pentru accesul în spaţiile publice, este anunțul Guvernului de la Sofia.

Din 20 martie

Mai mult, bulgarii nu vor mai fi obligaţi să prezinte certificatul verde pentru intrarea în restaurante, centre comerciale şi alte locuri publice începând cu 20 martie, a anunţat luni premierul Kiril Petkov, conform Reuters.

”Am reuşit să trecem prin valul Omicron fără închideri masive de şcoli sau afaceri. Prognozele noastre arată că în jurul datei de 20 martie va fi posibil să încetăm toate restricţiile din ţară legate de certificatul verde”, a transmis premierul Petkov reporterilor, citați de Libertatea.

Liderul Executivului bulgar a reiterat faptul că guvernul său va continua să îndemne bulgarii să se vaccineze şi a spus că certificatul va fi în continuare necesar pentru cei care doresc să călătorească în alte ţări ale Uniunii Europene.

De joi, primele ”eliminări”

Bulgaria va începe să reducă restricţiile din 24 februarie, când proprietarii de spaţii publice precum mall-uri, cinematografe, săli de sport şi baruri vor avea voie să acorde acces clienţilor care nu au certificat verde.

Începând cu 20 martie, dacă totul decurge conform planului, permisul de sănătate va fi folosit doar pentru a facilita călătoriile în străinătate.

Certificatul care atestă că cineva a fost vaccinat, testat negativ sau s-a recuperat recent după COVID-19 a fost impus pentru accesul în majoritatea spaţiilor interioare din Bulgaria în octombrie anul trecut.

La fel ca și în alte țări de pe mapamond, introducerea sa a provocat o serie de proteste, iar un nou protest masiv este programat pentru miercuri, 23 februarie.

La începutul săptămânii, Bulgaria a raportat 1.235 de noi infecţii zilnice, comparativ cu peste 12.000 de cazuri noi înregistrate pe 26 ianuarie.

Citește și

Putin: ”Știe Ucraina că e o colonie?”