Bucureștiul, inclus de jurnaliștii americani pe lista celor mai ieftine orașe din lume

Publicația americană Business Insider a comparat date pentru a vedea care sunt cele mai ieftine orașe din lume, în care se poate trăi cu un buget relativ mic comparativ cu SUA.

Capitala României se află pe lista de 12 orașe a revistei, alături de destinații din Africa de Sud, Columbia sau Thailanda.

Principalele criterii luate în calcul pentru a stabili cele mai ieftine orașe din lume au fost cheltuielile medii lunare ale unei familii și ale unei persoane singure, prețul mediu al chiriei și prețul mediu cu care e vândută o locuință în centrul orașului.

Raportul

S-au analizat și alte costuri, precum cele pentru o cafea în oraș, o masă pentru două persoane ori un abonament la sala de fitness. Raportul Insider s-a bazat pe datele culese de pe portalul Numbeo, care oferă informații primite de la utilizatori cu privire la costul vieții în marile orașe din întreaga lume. Iată care sunt cele 12 orașe, redate exact în ordinea din revistă.

Precizăm că nu este un clasament – așadar, Bucureștiul, aflat primul pe listă, nu este neapărat și cel mai ieftin.

De ce București

Unul dintre cele mai ieftine orașe din lume, scrie Business Insider, este capitala României, unde chiria medie lunară pentru o garsonieră în centrul orașului este de 430 de euro, iar prețul unui apartament de 92 de metri pătrați poate ajunge la 230.000 de euro.

”Deseori denumit «Micul Paris», orașul are o puternică influență franceză în arhitectura sa. În ultimii ani, și-a câștigat și o reputație ca o destinație de top pentru viața de noapte”, notează jurnaliștii de la publicația americană.

Jurnaliștii mai scriu că, în București, un cappuccino costă în jur de 2,5 euro, iar o cină în oraș pentru două persoane, cu trei feluri de mâncare, 43 de euro. Cheltuielile lunare pentru o persoană singură, excluzând costurile casei, se ridică la 600 de euro, iar pentru o familie de 4 persoane, la aproximativ 2.000 de euro.

Cine mai e pe listă

”Dezavantajele unei vieți în București: traficul intens, calitatea slabă a aerului și trotuarele murdare”.

Alte orașe sau metropole de pe listă sunt Cape Town (Africa de Sud), Cartagena (Columbia), Chiang Mai (Thailanda), George Town (Malaezia), Jaipur (India), Lagos (Nigeria), Larissa (Grecia), Puebla (Mexic), Rabat (Maroc), Santa Cruz (Bolivia) și Santa Cruz de Tenerife (Spania).

Citește și

Carmen Iohannis, criticată: ”Îți pui geantă de zece mii de euro și în cap o clemă de plastic”