Egiptul este plin de locuri creștine care merită vizitate. Mai ales în capitala Cairo, unde există un întreg cartier ortodox. Acolo se află și Biserica Suspendată, un loc care merită vizitat.
”Această biserică este suspendată pe două turnuri. Inițial aici a fost construită ca o fortăreață, dar aceasta nu mai există, dar pe ruinele ei au fost construite mai multe biserici, din care cea mai importantă este aceasta. Aici a fost sediul patriarhului aproximativ 800 de ani.
Biserica este și un muzeu cu multe icoane, moaște, are 7 altare, iar altarul principal este al Fecioarei Maria, pe stânga este altarul Sfântului Gheorghe, iar cel de pe dreapta este altarul Sfântului Ioan Botezătorul. Încă se săvârșesc slujbe aici vinerea și duminica.
Biserica este ortodoxă coptă. Copții sunt egiptenii vechi care au primit credința de la apostolul Marcu, dar sunt creștini ortodocși normali, ca și la voi în România, cu spovedanie, împărtășanie, botez, parastas, totul este exact la fel”, a explicat Mina Nashat, ghid acreditat în Egipt vorbitor de limba română.
Cea mai renumită biserică creștină coptă din Cairo
Biserica suspendată din Cairo este cunoscută și sub denumirea locală de ”Muallaqah. Aceasta este cea mai renumită biserică coptă din Cairo. Biserica este închinată Maicii Domnului, fiind denumită și ”Sitt Mariam”.
Locașul de rugăciune și-a primit acest nume de la poziționarea ei deasupra unei porți a fortăreței romane din vechiul Cairo.
Naosul bisericii se află și astăzi suspendat deasupra unui culoar de trecere, la acesta ajungându-se urcând o scară cu 29 de trepte. Călătorii vechi au numit această biserică și ”Biserica cu Scară”.
Istoricul Bisericii Suspendate din Cairo
Biserica Suspendată a fost constuită în secolul al VII-lea, pe locul unei mai vechi locaș creștin, din secolele III-IV, ca biserica pentru soldații din bastionul local. Acesta a fost construită de mai multe ori, de-a lungul timpului. Cea mai mare rezidirea a fost cea realizată în vremea patriarhului Avraam, în secolul al X-lea.
Construită din nou, în secolul al XI-lea, Biserica Suspendată din Cairo a devenit reședința oficială a patriarhului copt din Alexandria, cât și locul de întrunire a mai multe sinoade episcopale locale.
Intrarea în biserică se face din strada Mari Girgis, o frumoasă ușă sculpată în piatră deschizând drumul spre curtea interioară a bisericii. Curtea interioară, deschisă spre cer, este împodobită cu o serie de deosebite mozaicuri de factură locală. De aici, urcându-se o scară înaltă, zidită din lespezi de piatră, se intră în vechea biserică egipteană, prin trei uși de lemn, adânc sculpate și împodobite.
Mobilierul bisericii datează, în mare parte, din secolul al XIII-lea. În interiorul bisericii, doar partea dreaptă a catapetesmei, aflată deasupra bastionului sudic, este considerată a fi originală. Chiar și așa, Biserica Suspendată rămâne una dintre cele mai vechi și originale biserici din oraș, icoanele și frescele acesteia dând mărturie de credința înaintașilor. Acoperișul de lemn al bolților bisericii amintește parcă de Arca lui Noe.
Mobilierul din marmură, datând din secolul al XI-lea, este deosebit de minuțios lucrat. Cele 13 coloane de marmură îi închipuie pe cei 12 Apostoli, adunați în jurul Mântuitorului Iisus Hristos. Potrivit obiceiului locului, una dintre coloane este de culoarea neagră, amintind de Apostolul Iuda, vânzătorul, în vreme ce o altă coloană este de culoare gri, amintind de Apostolul Toma, cel îndoielnic.
Cea mai veche icoană păstrată în Biserica Suspendată datează din secolul al VIII-lea. Foarte multe obiecte aflate în această biserică sunt păstrate astăzi, în condiții optime, în Muzeul Coptic din Cairo. Dintre acestea, cel mai vechi artefact este un prag de piatră, care îl reprezintă pe Hristos intrând în Ierusalim, datând din secolele V-VI.
În capătul estic al bisericii se află trei altare: cel din mijloc este închinat Maicii Domnului, cel din stânga este închinat Sfântului Mucenic Gheorghe, iar cel din dreapta este închinat Sfântului Ioan Botezătorul.
Iconostasul central datează din secolele XII-XIII, fiind lucrat din lemn negru, foarte dens, împodobit cu fildeș. Pe catapeteasmă se află tot soiul de motive geometrice și cruci, în partea lui superioară fiind așezate șapte icoane deosebite: Hristos este înfățișat sezând pe tron, în mijloc, de-a dreapta lui sunt înfățișați Maica Domnului, Arhanghelul Gavriil și Sfântul Petru, iar de-a stânga lui sunt așezați Sfântul Ioan Botezătorul, Arhanghelul Mihaiul și Sfântul Pavel.
Iconostasul din partea stângă este și el împodobit cu o serie de motive geometrice și cruci, pe o suprafață de lemn negru și fildeș. Acesta este împodobit cu o serie de 17 icoane vechi, înfățișând viața și martiriul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Iconostasul din partea dreapta datează din secolul al XIII-lea, având și el motive cruciforme. În partea lui superioară se află așezate șapte icoane care înfățișează viața Sfântului Ioan Botezătorul, toate acestea fiind lucrate de armeanul Orhan Karabedian, în anul 1777.