Părintele Arsenie Boca spunea că atunci când nu a mai putut să li se adreseze în mod liber oamenilor, a folosit pictura de la Drăgănescu pentru a transmite mesajele sale duhovnicești și după moarte: ”Peste timp, aceste ziduri vor vorbi.”
Mai puțin cunoscută decât Mănăstirile Sâmbăta de Sus și Prislop, Biserica Sfântului Ierarh Nicolae, din localitatea giurgiuveană Drăgănescu, a fost pictată în întregime de către părintele Arsenie.
Biserica veche a suferit o lucrare de reconstrucție și de aceea a fost necesară o nouă pictură. Părintele a ajuns în toamna lui 1967 și a finalizat întreaga pictură în mai mult de 15 ani, cu multă dragoste și trudă. Pictura a fost sfințită pe data de 2 octombrie 1983.
În tot acest timp, părintele a mângâiat cu sfaturi mulți oameni, iar pe unii i-a ajutat chiar și cu bani.
La Drăgănescu, părintele Arsenie era oficial doar pictor de biserică, deși era călugăr în continuare. Fusese scos de la Prislop în anul 1959, primind interdicția de mai sluji, interdicție care s-a ridicat post-mortem. Părintele Savian Bunescu, cel care a fost paroh între 1937 și 1999, îl cunoștea și l-a chemat pe părintele Arsenie Boca să picteze biserica de la Drăgănescu.
Pictura este una specială, duhovnicească, plină de mesaje care emoționează credincioșii. Predomină culoarea aurie, fapt ce sporește luminozitatea pereților bisericii. În perioada în care a pictat-o, părintele a fost extrem de căutat de către credincioși. Pentru a avea timp să o picteze, el și-a dat un canon de tăcere, care a fost poate și conjunctural, deoarece în perioada aceea autoritățile puneau presiune pe el, ca să nu mai vorbească oamenilor. Cei care l-au căutat la Drăgănescu l-au descoperit pictând parcă într-o rugăciune continuă.
Toate detaliile lăsate de părintele în pictură nu au fost puse deloc la întâmplare, ci au inspirate din adevărate revelații de la Dumnezeu. Părintele Arsenie Boca a transmis mesaje pline de simboluri, chiar și prin intermediul culorilor alese. De asemenea, pictura este una unică, vizionară, realizată după metoda tempera. Anumite scene din biserică sunt înfățișate sub insuflarea duhului profetic al părintelui, care a dorit să dea și un mesaj omului modern. Este și singura pictura încărcată de texte biblice, ușor modificate, pentru a adăuga lămuriri exacte ale viziunii sale filocalice, atât de actuale.
Legătura specială dintre Sfântul Ioan Botezătorul și părintele Arsenie Boca
La intrare este pictat Sfântul Ioan Botezătorul, iar chipul lui este cel al Părintelui Arsenie din tinerețe. Toți cei care l-au cunoscut au confirmat faptul că asemănarea este una certă, dar legăturile duhovnicești între cei doi sunt mai multe. După cum se știe, numele de botez al părintelui era Zian, derivat de la cuvântul “Sânziene”, sau Nașterea Sf. Ioan Botezătorul.
În planul secund al icoanei Învierii se vede Pământul pictat rotund, împreună cu zgârie-nori, care sunt cuprinși de flăcări și explozii. Evenimentele de pe 11 septembrie 2001, atunci când au avut loc atentatele care au schimbat America și lumea, au devenit mărturii universale referitoate la darul proorociei al părintelui Arsenie Boca.
Despre o altă icoană din biserică, cea a Pantocratorului, părintele a spus că pentru aceasta a urcat și coborât de pe schelă de atâtea ori, că ar fi putut înconjura Bucureștiul pe jos.
Părintele Arsenie a pictat și un om modern, înconjurat de reprezentații vizuale ale telefoniei și televiziunii, o navetă spațială și telescoape. Scena ar fi din 1975, iar acele tehnologii nu existau la momentul respectiv, lucru confirmat chiar și de specialiști în domeniu.
Mesajul părintelui din acest cadru este lăsat și în scris, prin intermediul îngerului care îl cheamă pe om în Cer, însă el refuză: ”M-am însurat, mi-am rotunjit țarina, mi-am cumpărat 5 milioane de cai putere și caut locuință pe altă planetă.” Acest om modern îi mai spune îngerului că nu mai are preocuparea de a căuta Împărăția Lui Dumnezeu.
Apoi îngerul îi răspunde sugestiv – „Le-ai câştigat dobândind lumea toată, dar ţi-ai pierdut sufletul … Aţi început sfâşitul lumii.” Această scenă este o reprezentație actualizată a Pildei celor poftiți la cină, din Sfânta Scriptură.
Dar pentru părintele Savian Bunescu
Biserica de la Drăgănescu mai este unică și prin faptul că doar aici este pictată Taina Sfântului Botez. Un alt lucru inedit legat de acest lucru este și că persoanele reprezentate în cadrul respectiv au fost chiar Părintele Paroh Savian Bunescu, împreună cu doamna preoteasă, sau mama maicii Zamfira. Părintele Savian a mărturisit ulterior că nu se aștepta ca părintele Arsenie să îi picteze familia în biserică, ci a fost un dar din partea sa.
În altar este pictată pătimirea Sfântului Ștefan cel Nou, ceea ce o face și singura de la noi din țară, sub acest aspect. Sfântul este prăznuit pe data de 28 noiembrie, care este și ziua trecerii la Domnul a părintelui Arsenie. Este important de știut și că Sfântul Ștefan cel Nou a fost un apărător al sfintelor icoane în perioada prigonirilor iconclaste, părintele simbolizând în chip profetic și prigoana împotriva sa. Proorocise de asemenea și anul 1989 ca cel al plecării sale la Cer, după cum se știe.
Părintele a mai fost și un sculptor desenator desăvâșit. Clopotnița bisericii a fost proiectată tot de părintele Arsenie, după modelul coloanei Infinitului, a lui Constantin Brâncuși.
Dacă la Prislop și la Sâmbăta a avut o altă lucrare, părintele Arsenie Boca a lăsat în biserica de la Drăgănescu o operă unică, un mesaj pictat cu dragoste și răbdare, pentru noi și generațiile următoare.
Cei care nu l-au uitat pe părintele Arsenie îl pot găsi cu ochii sufletului, dacă își doresc să ajungă în vizită la Drăgănescu.
Citește și:
Laura Dinu, de la mănăstire la a impresiona o țară întreagă la ”Românii au talent” VIDEO