Biserica dintr-o piatră, una din atracțiile Buzăului

Județul Buzău nu duce lipsă de obiective turistice. Poate la capitolul promovare ar trebui să mai lucreze autoritățile din zonă, pentru a atrage tot mai mulți vizitatori. Un loc cu o istorie aparte este Năeni, acolo unde se află și Biserica dintr-o piatră.

Lăcașul de cult a fost ridicat la 600 de metri altitudine, în vârful dealului Istrița, una din zonele viticole importante ale județului Buzău. De ce i se spune „dintr-o piatră”? Simplu. Cei care au construit Biserica au folosit un singur material, piatra din această zonă. Mai precis, calcar cochilifer de Năeni. Construcția este înconjurată de ziduri de piatră, precum cetățile vechi.

Pictura Bisericii este în stil bizantin, iar decorațiunile din interior au fost cioplite atent în aceeași piatră de Năeni. Pictorul Florin Stan și sculptorul Gheorghe Tarasenco sunt doi dintre maeștrii care au înnobilat această Biserică. Un lucru rar în ortodoxie este că atât catapeteasma, cât și strana sunt sculptate în piatră.

Biserica dintr-o piatră de la Năeni nu este singurul obiectiv din zonă. Puteți bifa mai multe locuri, dacă treceți pe acolo. Peștera Pustnicului Ambrosie se află la aproape 1 kilometru de dealul Istrița. Cariera de piatră și Grotele Preistorice completează farmecul zonei. Și nu e tot. Puteți trece pe la Situl arheologic Zănoaga, pe la Tabăra de Sculptură de la Năeni, dar și pe la Cramele de la Pietroasele, pentru a întregi o călătorie specială.

Citește și

CTP, războinic: “Nu vreți să vă vaccinați? Plătiți!”