Begliktash, loc spectaculos de pe litoralul bulgăresc

Sudul litoralului bulgăresc este cu adevărat mai interesant și ascunde locuri spectaculoase pe care turiștii români nu le cunosc. Unul dintre aceste locuri este Begliktash, unul dintre cele mai mari sanctuare tracice din ținuturile bulgare.

Begliktash, un sanctuar din epoca de fier spectaculos

Begliktash este un muzeu în aer liber întreținut de Societatea Istorică din Burgas și este vizitat anul de 40.000 de turiști. În zonă mai sunt două situri tracice: orașul Ranuli și cetatea Pharmakida din muntele Strandhza.

Situat deasupra orașului Primorsko, la 4 kilometri de mare și la 40 de kilometri de Burgas, Beliktash este localizat în cea mai înaltă parte a Capului Maslen care iese în mare.

Cu aproximativ 70 de ani în urmă, pământurile din jur se aflat pe fundul mării. Din masivul muntos, lângă orașul care astăzi se numește Burgas, un vulcan a erupt și bucățile uriașe de lavă au înghețat imediat, pe măsură ce magma însăți le-a adus aici și le-a modelat în masive.

De-a lungul anilor, ca urmare a intemperiilor și a luminii solare, s-au format aici fenomene naturale bizare. Datorită compoziției de sienită a rocilor și a impactului lor energetic, locul a fost folosit în antichitate pentru îndeplinirea ritualurilor. Erau legate de fertilitate, echinocțiul și schimbarea anotimpurilor. Acolo ar fi fost sanctuarul principal al tribului trac Skirmiani, cunoscut drept cei mai vechi metalurgiști din Tracia antică.

Primele date despre acest loc sunt din secolul al XIV-lea înainte de Hristos. Sanctuarul a devenit celebru datorită cercetătorului ceh Karel Skorpil, care împreună cu frații săi Hermann și Vladislav, au pus bazele arheologiei bulgare.

Ei au explorat straturile culturale de-a lungul râului Ropotamo și au observat unul dintre bolovanii sanctuarului, în formă de inimă inversată. L-au numit Apostol Tash. Ulterior s-a dovedit că acesta este unul dintre cei mai mari megaliți din Peninsula Balcanică, unde tracii obișnuiau sp se închine zeității soarelui. În ziua solstițiului de vară, la răsărit, discul solar poate fi văzut în deschiderea megalitului. Acolo și atunci, vechii traci obișnuiau să îndeplinească ritualuri legate de Zeița Mamă și Zeul Soarelui. Se crede că tocmai în acest loc cei care au fost inițiați vor trece din lumea pământească la lumea de dincolo.

Din 2002 sanctuarul a devenit cunoscut

Cercetările moderne ale complexului de stânci au început în 1972-1973, ca parte a Expediției Arheologice ”Apollonia-Strandzha”, sub conducerea profesorului Alexander Fol, dar abia în 2002 sanctuarul a devenit cunoscut. Apoi, arheologul Tsonya Drazheva de la Muzeul de Istorie din Burgas, împreună cu echipa sa, au aranjat megalișii căzuți la locurile lor presupuse. S-a realizat un plan general al sanctuarului și locurilor amplasate în acesta cu scopul lor. Printre acestea se numără: Altarul, Tronul, Platforma sacră, menhirul cu pașii zeității soarelui, depresiunile de pe stânca cea mare, reflectarea constelației Pleiadele și patul de căsătorie.

Patul conjugal este ca într-o cameră, ascuns de ochii oamenilor. Pe locul sacru, presărat cu multe jgheaburi, tracii amestecau patru lichide sacre – apă, vin, lapte și ulei de măsline. Apa simbolizează elementul apă, laptele – aerul, uleiul vegetal – focul, iar vinul – pământul. În jgheaburi, lichidele au fost colectate într-un recipient comun până când au fost complet amestecate pentru a alcătui Cosmosul.

În ziua solstițiului de vară, preotul stătea în peștera sacră – Pântecele, situată în spatele Apostolui Tash. Odată cu primele raze de soare, a apărut centrul megalitului.

Momentul ritualilor era determinat de cadranul solar, unde se aflau cândva 16 plăci. Locul era foarte important, pentru că acolo își făcea oracolul prezicerile, conform lunii și zilei anului.

Sanctuarul în sine a durat până în secolul al V-lea d. Hr, când aceste teritorii au devenit parte a Imperiului Roman. Odată cu apariția creștinismului în secolul al IX-lea, în micul golf a fost construită biserica Sfânta Parascheva. Astăzi, o mică potecă dinspre sanctuar duce la rămășițele sale din golful adăpostit.

Begliktash îți poate aduce amintiri memorabile la doar câțiva kilometri de mare. Puteți merge până la el cu mașina pe un drum forestier destul de bine întreținut. Fotografiile pe care le veți face acolo vor fi cu adevărat spectaculoase.