Băsescu trebuie să elibereze vila de protocol

Fostul președinte Traian Băsescu, 70 de ani, are la dispoziție 60 de zile să elibereze vila de protocol din cartierul bucureștean Primăverii, aflată pe Strada Gogol, se arată într-un document transmis de RAAPPS.

Decizia vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit definitiv, pe 23 martie, că Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă înainte de 1989.

Potrivit Regiei Autonome Administrației Patrimoniului și Protocolului de Stat, în februarie 2015 ”a fost încheiat contractul nr. 1905/ 19.02.2015, având ca obiect folosința gratuită a locuinței pentru imobilului situat in București, Str. Gogol nr. 2, sector 1”.

Dar foștii șefi de stat nu mai au dreptul să beneficieze de locuințe de protocol dacă au avut calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii, așa cum este cazul lui Traian Băsescu, fost președinte în perioada 2004-2014.

Îl paște evacuarea

”Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, se arată în document.

Astfel, persoanele beneficiare, în cazul de față Traian Băsescu, ”își pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează”.

În aceste condiții, atât titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuința în termen de 60 de zile de la încetare. RAAPPS, la solicitarea Libertatea.

Potrivit RAAPPS, ”dacă spațiul nu se eliberează la termenul de mai sus”, următorul pas este evacuarea, se mai arată în document.

Ce privilegii mai pierde

Traian Băsescu a fost colaborator al Securității, a decis, miercuri, 23 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție, care a menținut astfel hotărârea instanței anterioare, Curtea de Apel București, și a respins apelul depus de fostul președinte.

Decizia este definivită, iar la scurt timp, Băsescu a scris pe Facebook că nu va comenta hotărârea instanței, dar va face ”demersurile legale la CEDO”. În acest moment, Băsescu este la Bruxelles, primește îngrjiri medicale după ce a suferit un AVC!

Băsescu pierde privilegiile:

– vila de la stat

– indemnizația lunară, de 11.148 de lei,

– paza SPP

– folosința gratuită a unui autoturism.

Citește și

Traian Băsescu aude și vorbește! VIDEO