Azi sunt Sânzienele. Ce superstiții și tradiții sunt la români

Sărbătoare mari azi pentru ortodocși. Este nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau, cum se mai spune la români, Sânzienele. În țara noastră s-au păstrat mai multe tradiții, dar sunt și câteva superstiții.

În unele părți ale României încă mai există obiceiul Făcliei de Sânziene. Feciorii se adună pe deal, aprind făcliile, dansează și trec torțele pe sub picioare. Când focul aproape că s-a stins, tinerii coboară spre sat, înconjurând grădinile și livezile și înfigând făcliile în mijlocul lor, ca semn al fertilității și al bunăstării.

În Oltenia există Dansul Drăgaicei, la care participă în jur de 10 femei, dintre care una va fi aleasă Drăgaica. Este apoi gătită ca o mireasă, împodobită cu grâu. Ulterior, ea și celelalte fete, îmbrăcate în alb și cu voal pe față, cutreieră satul, cântă și dansează.

În alte zone, în zorii zilei s-a păstrat tradiția Spălatului cu rouă, culeasă din locuri sălbatice și dusă acasă. Este pusă într-un vas, iar cei ce se vor spăla cu ea vor avea parte doar de dragoste și sănătate.

Să trecem la capitolul superstiții. Dacă cucul nu mai cântă înainte de Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, atunci vom avea o vară secetoasă. Mai mult, dacă se nesocotesc Sânzienele, zânele bune se vor transforma în Iele sau Rusalii neiertătoare, adică spirite malefice. Ielele îşi fac apariţia în Noaptea de Sânziene și cine le vede va muţi sau va înnebuni. Se spune că nu este bine să te îmbăiezi azi, căci se vor spăla de fapt spiritele rele. Dacă doi îndrăgostiţi se vor scălda împreună, ei se vor iubi o viaţă întreagă.

Citește și

Vești despre redeschiderea restaurantelor: “Nu este îmbucurător”

No Comments Yet

Comments are closed