Avram Iancu a traversat înot Marea Galileii. Cursa de 20 de kilometri, aproape 12 ore

Avram Iancu, înotătorul din Petroşani, a încheiat cu succes marţi, 2 mai, traversarea înot a Mării Galileii, din Israel, la finalul unei curse care a durat aproape 12 ore, transmite Agerpres.

Mulțumiri lui Dumnezeu

„Am făcut-o şi pe asta! Îţi mulţumesc Ţie, Doamne, că m-ai ajutat!”, a spus Avram Iancu la finalul cursei de peste 20 de kilometri. Bibliotecarul de 47 de ani a mulţumit apoi tuturor celor care i-au urmărit parcursul în Marea Galileii.

„A fost o cursă obositoare, pe care am finalizat-o după aproape 11 ore şi 40 de minute. Soarele a fost foarte puternic şi mi-a făcut ceva probleme. Mă bucur pentru această reuşită şi pentru românii care au crezut în mine şi m-au încurajat pe tot parcursul zilei. Le mulţumesc tuturor”, a declarat el pentru Agerpres.

La nivelul superior

Sportivul se numără acum printre cei 67 de înotători din lume care au reușit să traverseze înot Marea Galileii. Avram Iancu a spus că ideea i-a venit anul trecut, după ce a aflat că există posibilitatea ca această traversare să fie omologată.

Traseul său a fost în lungul mării, pe o distanţă de peste 20 de kilometri, el fiind monitorizat de Galilee Marathon Swimming Association (GMSA), organizaţie abilitată la nivel internaţional pentru validarea unei asemenea performanţe.

Marea Galileii este un lac de apă dulce situat în nord-estul Israelului, are o adâncime de 44 de metri, o lungime de 21 de kilometri şi o suprafaţă de 168 de kilometri pătraţi.

Alte performanțe

Bibliotecarul Avram Iancu are la activ mai multe performanţe la înot în ape deschise. În iulie 2022 a devenit primul român care a reuşit să traverseze înot Canalul Bristol din Marea Britanie.

Tot în 2022, Avram Iancu a obţinut titlul de „Performance of the Year” din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise – World Open Water Swimming Association (WOWSA), pentru că în anul 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială, conform Agerpres.

De asemenea, Avram Iancu a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii, în august 2016, iar în vara anului 2017, sportivul a înotat întregul curs al Dunării fără costum de neopren, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.

Citește și

Adrian Cristea și-a prezentat noua iubită: „Prințul tot prinț”