Avocatul lui Cătălin Cherecheș: Va avea „condiții privilegiate” pentru a executa pedeapsa cu închisoarea în România

Toate documentele solicitate de instanța germană în cazul extrădării lui Cătălin Cherecheș au fost transmise de către autoritățile române, a declarat vineri, 5 ianuarie, avocatul fostului primar din Baia Mare, la Digi24.

Răzvan Doseanu, avocatul lui Cătălin Cherecheș, a spus că în documentele trimise de Ministerul Justiției din România se precizează că, dacă va fi extrădat, fostul primar va avea condiții speciale de detenție, în camere mari.

Unde va ajunge

Mai întâi, Cherecheș va fi închis la Penitenciarul Rahova, apoi la Aiud, după care la penitenciarul din Baia Mare.

„Statul român indică exact camera și condițiile speciale. Practic, arată că va primi o cameră de 9 metri pe 6 metri pătrați la Penitenciarul Rahova, iar la Aiud va primi o cameră de 14,3 metri pătrați, unde va sta alături de alte două persoane.

Pare că domnul Cătălin Cherecheș va avea parte de condiții privilegiate față de ceilalți deținuți”, a spus avocatul, citat de hotnews.ro.

Doseanu a adăugat că avocații din Germania vor formula și ei un punct de vedere referitor la datele transmise de Ministerul Justiției din România, care spune că i-a rezervat celule speciale, diferite de ale celorlalți detinuți.

Ce gândește Cherecheș acum

„Problema e dacă pot fi acordate aceste condiții speciale raportat la ceilalți deținuți și dacă există garanția că, odată adus în țară, vor fi respectate aceste condiții pe toată perioada detenției”, a mai afirmat avocatul lui Cherecheș, care a subliniat că fostul primar din Baia Mare „refuză în continuare extrădarea și rămâne de văzut ce vor decide instanțele din Germania”.

Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv pe 24 noiembrie la cinci ani de închisoare de Curtea de Apel Cluj, dar a plecat din țară în acea dimineață, intrând în Ungaria pe la vama Petea, din județul Satu Mare, cu cartea de identitate a unui văr.

Filmul ”Fuga lui Cherecheș”

Cherecheș a fost dat în urmărire și a fost emis mandat european de arestare, iar șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost demis din funcție. Pe 28 noiembrie, la patru zile după ce a fugit, Cherecheș a fost prins în zona gării din Augsburg, Germania. În momentul reținerii, el a opus rezistență și a fost rănit ușor, la bărbie.

Asupra lui au fost găsite un act de identitate italian pe numele său, documente din România, alte legitimații și mai multe sume de bani. Este vorba despre 3.265 de euro, aproximativ 150 de euro în forinți și circa 320 de euro echivalent în lei. Cherecheș a fost închis miercuri, 29 noiembrie, la penitenciarul din Augsburg-Gablingen.

Acum, fostul edil este la o altă închisoare, în München, după ce a refuzat extrădarea simplificată. În această situație, aducerea în România poate dura chiar până în vara acestui an, din cauza procedurilor care trebuie parcurse.

Citește și

Viorica Dăncilă, dezvăluiri despre OUG privind amnistia și grațierea: ”Inclusiv domnul Ciolacu a votat”