--> -->

Avertismentul vicepremierului: ”Cea mai grea iarnă din ultimii 60 de ani pentru Europa”

Kelemen Hunor a precizat la B1 TV că sancţiunile introduse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei erau necesare, ”dar preţul îl vom plăti cu toţii în această iarnă”.

”Clar, gaze mai scumpe”

”Va fi o iarnă grea şi sper că noi nu vom avea probleme cu gaze, dar vor fi mai scumpe, asta este clar, asta este situaţia.

Noi am adoptat o lege mai devreme prin care stabilim preţurile până în aprilie 2023, ca să trecem peste iarnă, că noi am estimat că va fi o iarnă grea, la fel şi pentru curentul electric.

Dar, aşa cum se conturează peste tot în Europa, va fi o iarnă grea, poate cea mai grea iarnă din ultimii 40-50-60 de ani chiar, pentru toată Europa, din păcate”, a spus vicepremierul.

Cât va cumpăra România

Și a continuat: ”Noi putem asigura cam 80% din necesităţile României pe piaţa gazelor naturale, dar în jur de 2 miliarde de metri cubi trebuie să cumpărăm şi noi de pe piaţă. Dacă nu cumpărăm, atunci sigur avem o altă problemă”.

Hunor a spus că România va trece ”cât de cât” peste perioada de iarnă, dar că nu va fi ușor. ”Eu sunt convins că vom avea gaze, vom avea curent electric şi, prin compensare, reuşim să trecem cât de cât iarna.

Dar ar fi foarte, foarte greşit să spunem că totul e OK, totul e roz, ne aşteaptă o iarnă uşoară”, a declarat vicepremierul și președintele UDMR.

Vești triste

Potrivit lui Kelemen Hunor, sancţiunile împotriva Rusiei trebuiau introduse, dar ”preţul îl vom plăti cu toţii”.

”Sancţiunile, în primul rând, vom plăti noi, cei din Uniunea Europeană, sancţiunile împotriva Rusiei.

Și totuşi trebuiau luate aceste sancţiuni, nu puteai fără aceste sancţiuni, că nu aveai alte pârghii, dar trebuie să spunem franc: preţul în această iarnă îl vom plăti cu toţii, din păcate, şi nu se prevăd în acest moment, nu există niciun semn că se apropie sfârşitul războiului”, a afirmat liderul UDMR.

Citește și

Elena Ceaușescu, uluită de un mare artist român: ”Nicule, tu auzi ce zice ăsta?!”