--> -->

Ați fi de acord cu Religia subiect de BAC? Scrisoarea Patriarhiei și a altor 12 culte

Patriarhia Română, alături de alte 12 culte, a cerut Ministerului Educației ca Religia să devină materie de Bacalaureat.

Premieră

Este prima dată când bisericile înaintează o astfel de propunere în România postcomunistă.

În scrisoarea cultelor se cere ”nediscriminarea Religiei în raport cu alte materii din trunchiul comun”.

Propunerea este motivată prin faptul că Religia este ”singura disciplină care a fost validată de covârșitoarea majoritate a părinților”, având în vedere că peste 70% din părinții români au ales să-și înscrie copiii la orele de religie.

Cine e contra

Ideea a scindat opinia publică din România în ultima săptămână.

S-au opus cererii reprezentanți ai elevilor și ai părinților, dar și alte persoane publice. ”Posibilitatea de a alege religia ca probă la Bacalaureat nu ar aduce un beneficiu real elevilor, tocmai pentru că nu reprezintă un aspect unitar, ținând cont de multitudinea de convingeri religioase care nu ar trebui testate și evaluate în această formulă”, s-au pronunțat reprezentanții Consiliului Național al Elevilor.

”Cum ar putea fi evaluate obiectiv cunoștințele religioase ale elevilor și în ce măsură acestea ar fi relevante pentru examenul de Bacalaureat? Chiar nu concep!”, a scris pe Facebook și președintele Federației Părinților, Iulian Cristache.

”În măsura în care s-ar revizui curricula de Religie și ar cuprinde mai multe elemente ce țin de istorii ale religiilor, de filosofie a religiei, de etică a religiei, care să aducă cunoaștere în gândirea critică din perspectiva științelor, nu văd de ce ar fi o problemă. Dar să evaluezi doar din perspectiva dogmatică, așa cum se predă acum Religia, am anumite rezerve – și, repet, spun asta în calitate de părinte”, a declarat și președintele CNCD, Csaba Asztalos.

Cine este pro

Au existat și voci care au susținut introducerea Religiei pe lista materiilor de Bac: Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, spune că Religia, precum și alte discipline opționale, ar trebui să fie incluse în lista materiilor de Bac, ”dar nota la acestea să fie luată în considerare doar dacă contribuie la creșterea mediei generale”.

Și vedeta TV Dan Negru a avut o reacție pe acest subiect, ca urmare a respingerii ideii de către o parte din părinți.

”Nu le tăiați copiilor aripile cunoașterii. Sa trăiești într-o Europă creștină cu istorie și artă creștine și să nu știi nimic despre cultura religioasă, e o formă de prostie fudulă. Nu fiți proști, nu vă condamnați copiii la neștiință”, a declarat vedeta TV.

Subiectul a fost abordat și de mediul politic

”Dacă toate cultele au stat de vorbă și au găsit oportun ca una din materiile opționale la Bacalaureat să fie Religia, ce anume ne deranjează? Suntem creștini, ne-am crescut copiii în valorile creștine. Religia nu aduce supunere, religia deschide perspective.

Cu cât vom încerca să impunem progresismul atunci când el nu e acceptat, atunci când oamenii nu se regăsesc în aceste valori, de fapt vom încuraja populismul și extremismul”, a declarat președintele PSD Marcel Ciolacu.

Citește și

Marcel Ciolacu o desființează pe Clotilde Armand după o plimbare prin Sectorul 1: ”Patria șobolanilor”