--> -->

Are 17 ani în România și e uluit: ”Nu e bine asta”

Tehnicianul lui Sepsi, Cristiano Bergodi, antrenor la 9 formații de fotbal din Liga 1, a povestit pentru Libertatea ce îl surprinde și acum la țara sa de adopție.

Italianul, fost căpitan al lui Lazio Roma, a sosit în România, în premieră, în 2005. Tehnician la FC Național, un club cosmopolit la acea vreme în fotbalul intern, cu baza sportivă în Cotroceni, într-o zonă ”bună” a Bucureștiului.

A bifat rezultate de apreciat pe la toate echipele pe unde a fost în România, nouă la număr, de la FC Național până la Rapid (de două ori), CFR Cluj, Poli Iași, Steaua, ASA Târgu Mureș, Voluntari, Universitatea Craiova și Sepsi. A adunat trei trofee aici, unul cu Rapid, Supercupa, alte două cu trupa din Sfântu Gheorghe, Cupa și Supercupa României.

”Cred că sunt mai apreciat aici”

”Da, știu, sunt conștient de faptul că s-ar putea să fiu mai apreciat aici, în România, sau cunoscut, mai bine zis, decât în Italia mea”, a recunoscut Cristiano Bergodi, în vârstă de 57 de ani.

”Cum era România în 2005, ce impact a avut asupra mea? Am avut șansa de a merge în Cotroceni, un cartier select al României, dar, prin țară, am văzut momente de sărăcie, în zonele din provincie, în orașe sau în sate mai mici. Erau căruțe cu cai sau oameni care trăgeau de niște cărucioare cu lemne. Bine, uneori, mai sunt și acum.

Dar eu am avut norocul să trăiesc în orașe mari, frumoase, din România sau în cele mai mici, dar dezvoltate. București, Cluj, Iași, Craiova, Târgu Mureș și Sfântu Gheorghe sunt orașe atractive. Și care s-au dezvoltat mult cu trecerea anilor”, a explicat Bergodi.

”Bogați, foarte bogați, și cei săraci”

Ce-l impresionează, uneori îl surprinde pe peninsular?

”Uneori, sunt mașini mai frumoase și mai scumpe decât în Italia. Mai ales la București. Am rămas uimit. E multă discrepanță între bogați și foarte bogați și cei săraci. Nu există clasă de mijloc. Nu e bine asta. (râde) Nu sunt drumuri pentru mașinile astea scumpe, asta e problema”, a reacționat Bergodi pentru Libertatea.

Cașcaval pane, mamma mia!

Italia e recunoscută și pentru gastronomie. Iar Cristiano Bergodi este un gurmand pătimaș.

”Îmi place tot, tot, toată mâncarea din România. De la sarmale, tot ce înseamnă carne, apoi papanașii… Uuu, cașcaval pane! Bravo, mama mia! N-am întâlnit un străin căruia să nu-i placă acest cașcaval pane. E incredibil. Preparatorul fizic italian Marco Oneto, de-a lucrat și la Dinamo, apoi cu mine la Modena, Brescia, Pescara, mi-a spus primul de cașcaval pane. „Mănâncă, e spectaculos”. Daaa!

Și cu ceapă roșie, mama mia! La mâncare sunt sută la sută român. E un alt stil decât în Italia, la noi mâncarea e mai ușoară, bună pentru sportivi. Dar românii au mâncare foarte bună, de top. Bine, când am sosit în România, nu înțelegeam cum fotbaliștii pot mânca multă carne, cu cartofi prăjiți, cu cașcaval pane, înainte de meciuri, eram șocat!”, a mărturisit peninsularul.

Citește și

Povestea lui Pazvante ”Chioru” și legătura cu Iancu Jianu