Arafat: ”Trebuie să știm de această armă”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a avut o reacție după ce mai multe organizații non-guvernamentale au acuzat Guvernul că se transformă în ”Ministerul Adevărului” și că atentează la libertatea de exprimare a jurnaliștilor.

După ce a fost în centrul atenției pe durata pandemiei, Arafat a precizat că rolul platformei de detectare a fake-news-urilor din presa online este ”o monitorizare a informațiilor care circulă, ca să putem reveni cu răspunsuri și clarificări”.

”Acest scandal a pornit de la fake news, de fapt”

Pe 11 martie, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora mai multe ONG-uri pregătesc, în colaborare cu Guvernul, o platformă informatică, aceasta urmând să scaneze presa online, bloguri și rețelele de socializare pentru a descoperi ”fake news” și propagandă prorusă în contextul războiului declanșat de țara condusă de Vladimir Putin în Ucraina.

În acest context, șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că nu se pune problema cenzurării jurnaliștilor sau a închiderii unor site-uri și că ”dezinformarea este o armă în aceste momente” în mediul online, iar ”noi trebuie să o combatem” și ”ca să o combatem, trebuie să știm de ea”.

”Acest scandal a pornit de la un fake-news, de fapt. Nu se pune problema cenzurii. Nimeni nu a pus problema de a cenzura.

Nimeni nu a pus problema că noi vom închide entități de media sau de social media. Intenția era să fie o monitorizare pe ce informații circulă, ca să putem reveni cu răspunsuri și clarificări”, a spus Raed Arafat într-un briefing de presă la sediul Guvernului.

”Directive europene”

”Sunt directive europene privind monitorizarea informațiilor din online Arafat a subliniat că este important ca autoritățile să afle din timp ce informații se propagă pe rețelele de socializare și în mediul online, pentru ca apoi să le verifice și să dea un răspuns.

Vedem foarte bine ce pot să facă dezinformările și ce poate să facă o știre virală pe social media, care este mincinoasă.

Dacă o prinzi la începutul ei, mult mai bine o combați, decât să o prinzi când a devenit virală peste tot și lumea nu mai este interesată de răspunsul tău”, a explicat el.

”Este un lucru normal”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat apoi că există directive europene privind monitorizarea informațiilor care circulă în mediul online: ”Este o datorie a noastră, sunt directive europene în acest sens. Sunt reguli europene în acest sens. Această platformă asta urmărea”.

”Faptul că o entitate media a ieșit cu un fake că noi vrem să cenzurăm și așa s-a interpretat, să îmi arate cineva unde scrie că vom închide pe cineva. Nici nu avem uneltele.

Singurele momente în care poți să faci așa sunt în starea de urgență, iar noi nu avem stare de urgență și nu prevedem așa ceva. Deci, pot să spun încă o dată.

Este un lucru normal, pe care îl fac toate statele, toate entitățile când vor să apere munca lor și să reflecteze munca lor și activitatea lor în mod corect. Monitorizezi, vezi dacă apare ceva incorect și răspunzi. Asta era rolul ei”, a mai spus Arafat.

Citește și

George Soros: ”Visul vieții sale”