--> -->

Andrei Caramitru pentru românii speriați de război: ”Răbdare și să nu ne speriem, acestea sunt scenariile”

Veștile vizavi de un posibil atac al Rusiei în Ucraina dau frisoane mapamondului, nu doar românilor. Deja informațiile spun că o ofensivă rusă este iminentă, tot mai puține șanse ca un conflict nedorit să fie evitat.

Andrei Caramitru, fostul consilier al lui Dan Barna (USR), este un analist implicat pe Facebook și a vorbit despre ceea ce ar putea urma pentru României în cazul unui atac al Rusiei în vecini.

”Pot folosi grupările extremiste maghiare”

”Întrebarea e – ce se va întâmpla după ce ataca Rusia? In momentul ăla – nu mai au nimic de pierdut – sunt paria, cu sancțiuni maxime. Deci pot merge all-in, face orice.

Sa nu uitam – rușii sunt aliați pe fata cu Serbia si cu Ungaria. De ce? Pentru ca Putin probabil le-a promis ca le da fostul micro-imperiu. Si probabil îi are si la mâna – ii poate șantaja. Deci opțiunile de atac nivelul 2 ale Rusiei sunt următoarele (fără sa intre direct in conflict cu NATO), si sunt dure de tot pentru noi:
– Moldova. Poate lansa trupele din Transnistria pe Chișinău ca să schimbe guvernul si sa preia controlul. Cine va apăra Chișinăul? Cum? Noi ce facem ?
– Declanșează război in Bosnia. Totul e pregătit deja (împreuna cu Serbia si Ungaria). Separatiștii sârbi din Bosnia se retrag din acordul de pace si declanșează haos-ul. Risc major si pentru Croatia si Albania/Kosovo, vâlvătaia se va extinde.
– Pe noi nu trebuie sa ne atace direct. E suficient sa folosească grupările extremiste maghiare. Ceva atacuri cu bombe de exemplu plus declararea oficială a autonomiei Ținutului Secuiesc, recunoscută de Ungaria, Rusia si Serbia. AUR poate declanșa violențe naționaliste (fiind si ei controlați tot de ruși). Ce facem atunci?

”Să stăm uniți, din toate partidele”

Înțelegeți problema acum. Ce putem face? In primul rând trebuie sa stam uniți intre noi (români, maghiari, din toate partidele). Sa nu cădem prada propagandei care se va declanșa teribil pe aici, o sa facă totul sa înnebunim complet.

Dacă suntem cât de cât solizi (si noi dar si instituțiile statului si partidele non-AUR), dacă înțelegem cine ne vrea răul si cine ne vrea binele – putem ieși ok din toată nebunia (pentru ca – la final – si Rusia, si Ungaria si Serbia vor pierde; si noi suntem aici cea mai puternica țara din zona cu trupe si baze NATO – Serbia si Ungaria sunt niște pigmei).

Dar trebuie sa avem răbdare, sa nu ne speriem, sa stam uniți si sa ne concentram pe problemele reale”, a comentat Caramitru pe Facebook.

Citește și

Ministrul Sănătății, veste proastă pentru români: “Nu putem să aplicăm măsuri de relaxare acum”