Andrei Caramitru de Paști: ”E ceva care transcede orice”

Fostul consilier al lui Dan Barna, Andrei Caramitru, a avut multe mesaje controversate la adresa creștinilor și a Bisericii Ortodoxe Române în ultima perioadă. Cu toate acestea, a avut un mesaj interesant cu ocazia sărbătorilor pascale.

”Hristos a Înviat! Sărbători fericite tuturor.

E cel mai frumos moment al anului. Mult peste “anul nou”. Și mult mai vechi. E sărbătoarea primăverii, a renașterii naturii, de fapt. De când e lumea, de când oamenii există pe pământ, s-a sărbătorit asta. În toate culturile. Simbolul este al renașterii. Și e universal. Doar câteva exemple:
– La Iranieni (cea mai veche cultură și prima religie monoteistă cu Zoroastru) se sărbătorește Nowruz (anul nou care corespunde cu solstițiul).
– La Hinduși primăvara se sărbătorește Holi și Gumbh. Cam în același timp cu Paștele. Simbolul renașterii este același.
– În Israel, Paștele este cam în același timp cu al nostru, celebrează eliberarea lor din Egipt.

E ceva universal. Până și simbolurile sunt universale – inclusiv oul (roșu), simbolul fertilității. Primii creștini și-au dorit să se bucure o dată pe an de renașterea lui Iisus. Nu știa nimeni exact data și oricum nu conta atunci – conta simbolul. Deci, au ales – evident – momentul renașterii naturii.

Așa că hai să ne bucurăm, că sunteți creștini, atei sau de alte religii. Este ceva azi care transcende orice – ceva universal, parte din spiritul uman, dintotdeauna”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.

Citește și

Pildă de la părintele Visarion Alexa de Paști: ”Folosește hainele lumii, dar nu fi precum lumea, păstrează-ți credința”