Anca Dragu va fi propusă guvernator al Băncii Naționale a unui stat vecin

Fostul președinte al Senatului, Anca Dragu (USR), va fi propusă în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, după ce Octavian Armașu a fost demis de Parlament.

Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Economiei, Buget și Finanțe, Radu Marian, pe pagina sa de Facebook, conform stiripesurse.md.

Potrivit deputatului PAS, Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE.

Ce o recomandă pentru funcția extrem de importantă

„Azi, în plenul Parlamentului, va fi propusă pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei candidatura doamnei Anca Dragu. Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE.

Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României.

Avem toată încrederea că Anca Dragu va contribui la creșterea integrității și independenței Băncii Naționale a Moldovei”, a menționat el.

Cine este Anca Dragu

Anca Dragu are 51 de ani și este economist de profesie. În perioada 2015-2017 a deținut funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul condus de Dacian Cioloș, iar din 2020 este senator. În perioada 2020-2021 a deținut funcția de președinte al Senatului României.
Jurământ depus

În prima reacție după propunerea în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu a spus:

„Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a țării și prosperitate pentru toți cetățenii. Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european”.

A depus jurământul ca cetățean al Republicii Moldova

Votul va avea loc vineri la prânz în Parlament. Anca Dragu a depus deja jurământul ca cetățean al Republicii Moldova.

Amintim că fostul guvernator Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Parlamentului din 22 decembrie, cu votul a 81 de deputați.

Citește și

Tudor Gheorghe recunoaște: ”Chiar și manele”