--> -->

Alexandru Rafila după apelul privind pastilele de iod: ”Nu există astfel de informații”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a revenit cu un mesaj legat de pastilele de iod. Oficialul liniștește populația și spune că ”nu există informații despre un incident nuclear”.

Luni, într-o conferință de presă, ministrul sănătății îi îndemna pe românii cu vârsta sub 40 de ani să meargă ”cât mai repede” să-și ridice pastilele de iodură de potasiu.

”Doar comportament responsabil”

După acest mesaj cu iz alarmist, Alexandru Rafila a revenit cu precizări și a spus că, în acest moment, nu există informații legate de un incident nuclear.

În plus, oficialul Guvernului precizează că preferă ca autoritățile să adopte încă de acum un comportament preventiv, altfel ”se va crea panică” în cazul uni posibile crize.

”Nu există informaţii despre un incident nuclear. Prefer să adoptăm un comportament responsabil, preventiv pentru că, în cazul unei crize, timpul va fi foarte scurt şi se creează panică”, a spus Rafila, luni seară, la România TV.

”Pastilele de iod nu trebuie luat preventiv, ci doar în cazul unui incident nuclear”

Medicul Alexandru Rafila a mai explicat că pastilele cu iod cu trebuie luate preventiv, ci doar în cazul unui incident nuclear.

”Pastilele cu iod nu trebuie luate în mod preventiv, ci trebuie administrate doar dacă apare un incident nuclear care duce la o amenințare legată de creșterea radioactivității.

Persoanele de până în 40 de ani se pot prezenta la medicul de familie, fie ca sunt asigurați sau nu, acolo primesc o rețeta simplă iar cu acea rețetă se duc la farmacie, de unde își ridică pastilele pe care le păstrează la domiciliu”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

De ce sunt recomandate pastilele de iod doar persoanelor până în 40 de ani

Tot luni seara, ministrul Rafila a mai precizat de ce aceste pastile de iodură de potasiu sunt recomandate doar persoanelor care au până în 40 de ani.

”Nici eu nu mă calific pentru administrarea iodurii de potasiu şi nici nu o să o iau, indiferent de situație. Asa scrie în prospectul medicamentului. Explicația este simplă, după vârsta de 40 de ani beneficiile administrării iodurii de potasiu sunt minime.

După vârsta de 40 de ani administrarea acestor pastile nu aduce beneficii, ci mai degrabă exista un risc de hipotiroidie, din cauza asta exista aceasta recomandare de pana la 40 de ani”, a adăugat oficialul din Sănătate, la același post de știri.

Citește și

Dan Negru: ”Un singur politician mi-a dat țeapă cândva. E la pușcărie azi”