--> -->

Alex Velea îl apără pe Gheboasă: „Pe Mozart nu l-a mai amendat nimeni. Sau pe Dali”

S-a discutat zile întregi de prestația lui Gheboasă, cântărețul de trap, la UNTOLD, apoi artistul a fost amendat pentru „cuvintele obscene și rasiste”. Suma: 1.000 de lei.

Alex Velea, un alt cântăreț cu expunere la public, a susținut că cenzura e o teamă absurdă ce nu ar trebui să blocheze actul artistic și a amintit de compozitorul Mozart și de pictorul Salvador Dali. O parte dintre cei care au lăsat comentarii au considerat forțată această comparație.

Alex Velea, după ce Gheboasă a fost amendat: ”Jos cenzura!

„Cenzura nu reprezintă nici mai mult, nici mai puțin, decât o teama, o teama absurda care n-are trebui sa blocheze un act artistic. Pe Mozart când a scris „Leck mich im Arsch” nu l-a mai amendat nimeni, dimpotriva a fost apreciat in continuare, faptul ca Dali își ascundea organe genitale in picturile lui… acelea au devenit arta.

Nu mai blocați artiștii din a fi creativi indiferent de natura artei!!! Nu mai zic ca dati amenzi in cadrul unor evenimente private, unde lumea e conștienta de ce urmează sa asculte… ba mai mult, unii venind chiar pentru momentele blamate de voi acum. JOS CENZURA!!!”, a scris Alex Velea, pe Instagram.

„Ce comparație ai făcut între Gheboasă și Mozart?”

Cei care au comentat au înțeles aluziile, dar au considerat forțată comparația între Gheboasă și, de exemplu, Mozart. Iar alții au spus că nu există artă în versurile trapperului:

„Măcar Mozart, Dalai Lama, Mahatma Gandhi și mulți alții au avut ceva de spus!”, „Explica-mi unde e arta când introduci cuvintele ț*****ă și g****ă în versurile unei piese. Muzica ar trebui să distreze și să relaxeze pe toată lumea, nu să împrăștie rasism si sexism”, sunt câteva dintre reacțiile fanilor la mesajul dur transmis de Alex Velea.

Jandarmeria a împărțit amenzi

Amintim că Jandarmeria a reacționat la scandalul public declanșat de versurile lui Gheboasă al Untold și l-a amendat pe trapper cu 1.000 de lei. El a spus că nu va plăti amenda și a acuzat „rasism, ură de rasă” pentru că doar el a fost amendat, deși și alți artiști au avut versuri obscene.

„Mi se pare revoltător ca doar eu să primesc amendă 1.000 de lei. Nu o voi plăti, o contest în instanță. E ură de rasă și rasism la adresa mea. Dacă legea s-ar aplica pentru toată lumea, ar trebui amendați și alții care au fost la Untold. E rasism”, a insistat Gheboasă.

Ulterior, Jandarmeria a amendat și alte vedete care au cântat la festival, pe aceleași considerente. Potrivit unor surse Cluj24, printre cei sancționați se numără Cătălin Ștefan Ion – Cheloo și Bogdan Ionuț Pastacă – Ombladon de la Paraziții, dar și Macanache, pe numele său real Constantin-Bogdan Dinescu.

Citește și

Alexandru Rafila, despre strategia națională de vaccinare, fără obligativitate: „Majoritatea contestatarilor sunt vaccinați în copilărie”