Alex Couto Lago, noul director general al lui Dinamo: ”Asta a garantat Fondul de Investiții” INTERVIU

Alex Couto Lago, noul director general al lui Dinamo, a oferit în exclusivitate un interviu pentru cititorii doarromania.ro în care a explicat de ce a acceptat invitația lui Pablo Cortacero de a-l însoți în România, cu ce se va ocupa exact la Dinamo și ce a garantat exact Fondul de Investiții care a cumpărat de fapt clubul. De asemenea, invită și alte persoane să sponsorizeze și să asigure liniștea necesară la Dinamo în momentul de față.

Alex Couto Lago, noul director general al lui Dinamo: ”Asta a garantat Fondul de Investiții” INTERVIU

-De ce ești aici, la Dinamo?

Pentru că Pablo Cortacero m-a invitat să vin, mi-a explicat proiectul și persoanele care ne-au făcut cunoștință, pentru că nu ne știam înainte, mi-au dat această idee foarte interesantă a veni aici. În plus, eu sunt un romantic al fotbalului, în momentul în care am auzit că pot veni în Europa de Est și pot lucra la un club de prestigiu, care înainte de 89 a fost un club de referință în fotbalul european și care acum este într-o situație mai puțin bună, într-o criză, am avut posibilitatea încerca pun cunoștințele mele în practică și să încep să reconstruiesc totul și nu am putut spune nu.

-Ce știi despre fotbalul din Estul Europei?

Eu am o carte în care unul dintre capitole se numește Influențele Estului. În care vorbesc despre oameni ca Viktor Maslov (n.r 1910-1977. antrenor care a câștigat mai multe trofee URSS cu Torpedo Moscova, Dinamo Kiev sau FC Yerevan), Valeriy Lobanovskyi (n.r. 1939-2002. jucător și mare antrenor ucrainian, a luat Gheata de Aur ca jucător și a fost selecționerul URSS, Emiratelor Arabe Unite, Ucrainei și unul dintre cei mai iubiți antrenori ai formației actuale a lui Mircea Lucescu, Dinamo Kiev), Vujadin Boskov(1931-2014, un cunoscut jucător și antrenor sârb născut în Iugoslavia), dar și românul vostru, Ștefan Kovacs care a fost la Ajax(1920-1995, este unul dintre cei mai apreciați antrenori români din istorie, a câștigat două Cupe a Campionilor Europeni, Cupa Intercontinentală și Supercupa Europei cu Ajax). Fotbalul din Est este de referință la nivel de metodologie, la nivel fotbalistic și eu sunt invitat să vin aici într-o postură mult mai diversă decât de a antrena, pentru că eu în fond sunt antrenor, dar pentru mine este o onoare să pot fi la un club ca Dinamo cu o istorie în spate.

-De Dinamo ce știi?

De Dinamo știu că este o echipă care s-a născut datorită influenței Ministerului de Interne din acel moment, este o echipă care alături de Steaua este de referință, care doar printr-o circumstanță nefavorabilă a ajuns într-o situație care nu corespunde cu ceea ce ar trebui de fapt să fie aici. Ceea ce m-a surprins aici este impactul pe care îl are în oraș și în țară. Despre asta nu știam, trebuie să recunosc. Dar ceea ce mă atrage și mă frapează, sunt cantitatea de simboluri pe care le are această echipă, începând cu emblema, pe care putem să le facem să strălucească și să le valorificăm din respect, nu datorită faptului că vrem să vindem o marcă sau să ne punem bine cu cineva.

”Am scris într-o carte despre semifinala dintre Liverpool și Dinamo”

 

-Într-o carte pe are ai scris-o ai menționat despre Dinamo. Ne poți spune exact ce?

În toate cărțile pe care le-am scris fac o cronică, o analiză și o evoluție istorică a echipelor unde lucrez. În acest caz am scris despre evoluția istorică și metodologică a formației Liverpool și am analizat toate partidele de referință din istorie, în acest caz vorbim despre Cupa Europei din 1983-1984 și am făcut o cronică din cele două partide, o analiză fotbalistică și ce se întâmpla în istorie în momentul în care se juca acel meci. Am scris despre semifinala pe care a jucat-o Liverpool contra Dinamo București. Zilele trecute am avut norocul să mă întâlnesc cu Eftimescu, cu Marin, cu Mărginean și pentru mine a fost o încântare! Mi-au arătat fotografiile de atunci, am vorbit mult cu ei despre acel meci.

-Cum ți s-au părut cei trei? Mărginean este posibil să fie conducător la Dinamo în noul proiect…

Da, se vorbește despre acest aspect dar deocamdată nu s-a concretizat pentru că clubul este într-un proces de organizare pe toate nivelurile. Nu-ți voi spune că nu este adevărat că el poate veni. Mi s-a părut extraordinar că avem acces la legendele clubului. Nu toate cluburile au acces la un nivel atât de natural.

”Am venit pentru a face o schimbare în structura clubului și al doilea motiv este legat de fotbal”

-Poți să ne spui câte ceva despre proiectul pe care îl vei implementa aici?

Eu am venit datorită a două lucruri. Pentru a face o schimbare în structura clubului. Mi s-a spus că are nevoie de o reorganizare internă totală. Așa că trebuie să creăm departamente necesare pentru a reuși să avem toate pârghiile să putem controla acest club. Trebuie să găsim persoanele necesare pentru fiecare poziție și în ce departament strategic vor fi și apoi să gestionăm ce ei ne aduc și să generăm lucruri care ne vor permite să trăim și mâine. Obiectivul este să supraviețuim mâine. Dar trebuie să creăm baza pentru a putea crește procentual.

Al doilea motiv este legat de fotbal. Eu am venit să implementez staff-ului o poziție grafică care există doar la cluburile de nivel top. Eu o să implementez o tehnologie 3D Soccer Scouting and Metodology. Și obiectivul este să implementăm această metodologie în patru părți. Pe analiză, acolo unde antrenorii vor avea analizele după meci, să înțeleagă cum a jucat rivalul, dar și un feedback a ceea ce s-a întâmplat. În acest proiect avem și o metodologie de scouting, de a găsi talente, noi am venit cu o bază de date 5900 jucători pe care i-am urmărit din toată lumea și care pot veni să joace la prima echipă. Directorul sportiv și cei care se ocupă din punct de vedere tehnic vor putea să folosească acest program util pe termen scurt.

Totul se va face într-un Big Data din Spania și de asta se pot folosi atât cei din Academie, cât și cei de la prima echipă. Avem deja desenate mai multe exerciții, acestea se vor distribui către toți antrenorii clubului în 3D pe o platformă, ei vor trebui să le învețe și să le implementeze de la cei mai mici până la prima echipă. Când ne vom muta la noile birouri și platforma va fi gata, analiștii, metodologii și scouterii vor trebui să învețe să o folosească și să avem propria noastră Big Data despre metodologia noastră, despre structura noastră, ca fotbaliștii noștri să dea randament maxim. Nu este o glumă. Noi vom implementa un proiect pe care nu-l are nimeni și pe care-l vom testa aici. În 15 zile vom avea licența pentru acest program 3D și vom încerca să identificăm persoanele care să ne ajute să-l împlementăm.

-Rezultatele acestui program când se vor vedea?

Rezultatele sunt variabile și nu se pot controla. Fotbalistul va dispune de mai multe informații pentru a-și îmbunătăți prestația. Dar asta nu este suficient. Important e ca tu să reușești să-i ajuți să crească individual, să se pună în slujba echipei și să-și măsoare forțele cu adversarii. Nici prin magie n-am putea să-ți spunem când se vor vedea rezultatele, dar putem controla elementele prin care noi ne antrenăm și ne formăm fotbaliștii noștri. Asta sigur ne va crește probabilitatea de a câștiga.

”Jucătorii români sunt fundamentali pentru noi”

-Vor fi importanți jucătorii români?

Păi echipa asta de unde este? Din România. Jucătorii români sunt fundamentali. Dar noi trebuie să garantăm nivelul adecvat pentru ca acești jucători să fie cu adevărat profesioniști.

-Cum ți s-a părut România?

Pot să-ți spun doar despre București. Îmi place. Este prima dată când vin în Europa de Est, am auzit lucruri bune, dar ceea ce văd îmi place și mai mult. Îmi place orașul, ambientul, dar nu îmi place traficul deloc, dar din ce văd, mă adaptez bine, mă înțeleg cu oamenii, sunt foarte amabili și asta este important. Eu aici cunosc doar colegii și pe nimeni altcineva. Ieri de la Săftica până la hotelul unde stau am făcut 2 ore și jumătate. Foarte mult timp!

-Îmi poți spune ceva despre cărțile tale?

Am scris până șase cărți, patru au fost publicate, una este gata pentru a fi publicată. Prima carte am editat-o alături de Editorial Fotbal, patronul este Robert Moreno, fost selecționer al Spaniei, se numește cartea ”Marile școli ale fotbalului modern” și vorbesc despre diferențele dintre școli prin care s-a format fotbalul de când a apărut televiziunea, din anii 60 până acum. A doua carte se numește ”Fotbal, pregătiți pentru competiție”, o carte tehnică, de fotbal, care explica caracteristicile fundamentale din perspectiva sistemică. A treia carte este despre ”Contratac și stiluri de a te apăra”, despre stilul defensiv. A patra carte se numește ”Fotbal Total. Strategii care au schimbat istoria”.

”Cu Pablo Cortacero m-am cunoscut de curând”

-Care este relația pe care tu o ai cu Pablo Cortacero?

Relația mea cu el până acum a fost corectă, ne-am cunoscut de curând, am fost prezentați de amici comuni, ni s-a pus proiectul în față, mi l-a prezentat și mi-a plăcut. Încrederea a fost absolută așa că eu trebuie să-i mulțumesc că m-a invitat să vin aici.

-Cine se va ocupa de relația cu FRF și LPF?

Nu știu, deocamdată nu am vorbit despre asta, dar cu siguranță nu mă voi ocupa eu. Eu mă voi ocupa de tot ce se întâmplă în interiorul clubului. Eu nu cunosc deocamdată persoanele cu care ar trebui să creez o relație instituțională.

-Cum este viața în Spania?

Eu am trăit într-o zonă foarte liniștită, în Galicia, este o viață liniștită, frumoasă, ca antrenor, ca profesor, ca analist și comentator TV, am susținut multe conferințe în orașe. Pentru mine fotbalul este arta unui sentiment popular și cred că fotbalul se naște pe stradă, este din stradă și pentru stradă. Acum fotbalul nu se mai joacă pe străzi. Fotbalul se joacă pe terenuri de antrenament și s-a transformat într-o afacere. Aici încă se trăiește cu pasiune, am văzut asta în întâlnirea cu DDB, dar e o afacere care are o importanță socială distinctă.

-Cum a fost întâlnirea cu fanii DDB?

Eu am o mare considerație pentru ei pentru că nu am văzut asta în nicio țară din Europa, de a putea să ne uităm față în față și să vorbim onest despre un proiect. Ai văzut că ne-au invitat și ne-au dat și un cadou, banderola lui Cătălin Hîldan, mi-au spus ce vor, eu o să transmit lui Pablo Cortacero ce au cerut și vom face ce este mai bine pentru Dinamo. Ne-au spus că sunt la dispoziția noastră pentru a ajuta și să avem grijă și să luăm în calcul că situația economică din România sunt distincte și să valorificăm ce avem.

-Cum ți se pare ceea ce fac cei din DDB?

Eu ceea ce știu este că au un procentaj de acțiuni, că au o influență în club la nivel social foarte importantă, dar mai multe lucruri deocamdată nu știu. Dar ei vor fi importanți pentru noi.

-Ai un mesaj pentru fanii lui Dinamo?

Sunt două lucruri pe care trebuie să se bazeze relația noastră: încrederea și onestitatea.

-Cum ți s-a părut stadionul Ștefan cel Mare?

Este foarte vechi, este părăsit, neîngrijit. Nu pot însă să judec de ce pentru că nu știu. Știu că au fost probleme economice grave în țară din 1989 din diferite motive. Acum voi sunteți în Uniunea Europeană și cred că vor regenera structurile importante ale acestei țări. Eu cred că acest stadion are o istorie și o conotație emoțională foarte importantă, dar în mod normal UEFA n-ar aproba o partidă de fotbal aici. Eu cred că trebuie să fie reconstruit sau să se facă un stadion aproape de cel vechi.

”Noi nu am venit aici să generăm un gol. Trebuie să-i invităm și pe alții alături de noi”

-Multă lume se întreabă dacă noul patron are sau nu bani. Ce le poți spune?

Eu ceea ce le pot spune este că acest proiect se naște, crește și evoluează datorită unui Fond de Investiții care a cumpărat 82% din acțiuni și a garantat că va supraviețui acest club de la o zi la alta și de asemenea, să vină alături de noi și alte persoane. Noi nu am venit aici să generăm un gol, noi trebuie să-i invităm și pe alții să participe alături de noi, să ne sponsorizeze, să asigure o liniște clubului și să fie totul transparent.

-Ce poți să-mi spui despre Cătălin Hîldan?

Este o icoană pentru acest club. Abia l-am cunoscut pe Cristi, pe fratele său, știu că a murit pe teren și toată lumea știe ce înseamnă asta. Antonio Puerta la Seviila a pățit la fel, Cătălin va rămâne pentru totdeauna în inimile suporterilor iar noi îl vom respecta chiar dacă nu l-am cunoscut personal.

Citește și

Cu el ar rupe piața! Ce fundaș de Bundesliga le-a fost propus ”câinilor”