Alertă meteo de vijelii. Ministrul mediului a anunțat când e ”vârful episodului de vreme rea”

Tanczos Barna, ministrul mediului, a transmis, duminică pe Facebook că vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc în această seară.

Alertă!

”Formaţiile de intervenţie ale Administraţiei Naţionale Apele Române trebuie să fie în alertă şi specialiştii noştri să informeze permanent ISU şi autorităţile locale cu privire la evoluţia fenomenelor”, a mai precizat ministrul.

Specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor avertizează privind creșterea debitelor mai multor râuri din țară cu posibile depășiri ale cotelor de apărare, până pe 30 mai, ora 10:00, pe unele râuri din judeţele Vâlcea, Sibiu, Gorj şi Hunedoara.

”Din păcate, pericolul nu a trecut, deoarece vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc abia în această seară. Vreau să luăm foarte în serios aceste prognoze, precum şi posibilitatea emiterii unor avertizări hidrologice cod roşu în anumite zone, în această noapte. Formaţiile de intervenţie ale ANAR trebuie să fie în alertă şi specialiştii noştri să informeze permanent ISU şi autorităţile locale cu privire la evoluţia fenomenelor”, a declarat ministrul Barna Tanczos, la o ședință a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU).

Cele mai afectate zone

Totodată, meteorologii au extins zona avertizărilor pe aproape întreg teritoriul ţării, excepţie făcând unele regiuni din vest.

Potrivit acestora, episoadele de vreme rea vor fi cele mai frecvente în Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei şi local în Carpaţii Meridionali. Specialiştii ANM au emis o prognoză specială pentru municipiul Bucureşti unde, cu precădere în orele serii, vor fi perioade în care se vor semnala vijelii puternice (viteze de 65-80 km/h), frecvente descărcări electrice, ploi torenţiale (cantităţi de apă ce vor depăşi 10-20 l/mp şi, izolat, 30 l/mp) şi posibil grindină.

Citește și

Marcel Ciolacu îi acuză pe liberali: ”PSD a dat ora exactă”