Adrian Năstase, reabilitat de Înalta Curte. Cum poate fi ales din nou în funcții publice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis reabilitarea judecătorească a fostului premier Adrian Năstase, în cazul celor două condamnări în dosare de corupție.

Decizia ÎCCJ nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare.

Articolul 169

”Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian”, se arată în minuta instanţei. Adrian Năstase a anunţat, în 8 octombrie, că a depus o cerere de reabilitare judecătorească.

Dacă decizia magistraților rămâne definitivă, fostul premier va putea din nou să candideze pentru funcții publice.

Conform articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare, în cazul unei persoane condamnate încetează decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.

Pentru ce a plătit

Adrian Năstase are două condamnări, una în dosarul cunoscut sub denumirea ”Trofeul Calităţii” şi cealaltă în dosarul ”Zambaccian”.

Prima condamnare, de doi ani de închisoare cu executare, a fost dată de instanţa supremă în iunie 2012, în dosarul în care Năstase a fost acuzat că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme care s-au înscris la concursul ”Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

A doua condamnare, de patru ani de detenţie, a fost dată în ianuarie 2014, în dosarul ”Zambaccian”, în care fostul premier a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj.

Citește și

Da, Liviu Dragnea s-a despărțit de Irina Tănase: ”A spus-o clar”