Adrian Năstase: ”Iohannis la Bruxelles, Geoană la București”

Fostul premier al României, Adrian Năstase, este de părere că se pregătește o rocadă de putere. În opinia sa, Mircea Geoană ar putea reintra în cărți pentru Cotroceni, iar Klaus Iohannis ar ajunge la Bruxelles.

Indiciu: se axează pe politica externă

Un scenariu vehiculat încă de la debutul acestui an, acela ca președintele Klaus Iohannis să ajungă într-o funcție importantă în cadrul NATO, a fost dezvoltat, miercuri, de Adrian Năstase.

Fostul premier al României a analizat, la emisiunea ”Marius Tucă Show”, comportamentul din ultima perioadă al președintelui Klaus Iohannis.

Năstase a scos în evidență un aspect extrem de interesant în ceea ce-l privește pe liderul de la Cotroceni: acesta nu mai apare public să vorbească despre problemele de politică internă ale României, axându-se în totalitate pe politica externă.

Adrian Năstase, fost ministru de externe în anii 90, este de părere că în viitor am putea asista la o rocadă interesantă de putere: Iohannis la Bruxelles, iar Geoană la București.

”Geoană e un candidat bun”

”Dacă ai observat, președintele (n.r. Klaus Iohannis) nu mai iese să vorbească despre problemele de politică internă. Explicația în opinia mea este că se pregătește un transfer la Bruxelles, la NATO și eventual o rocadă Iohannis la Bruxelles, Geoană la București.

Eu cred că Geoană este un candidat foarte bun, dar dincolo de asta cred că este important să înțelegem acest mecanism în care Iohannis pregătindu-și postura…

În aceste condiții, la nivel de vârf și în politica externă care devine un fel de domeniu rezervat pentru președinte, acesta nu vrea să enerveze pe cei care ar trebui să-i dea votul pentru anumită poziție. Aș spune că este vorba despre un interes personal care blochează cumva o atitudine care ar trebui să fie mult mai puternică”.

Presa internațională: Klaus Iohannis, posibil succesor al lui Jens Stoltenberg la șefia NATO

Cu mai puțin de o lună înainte de debutul războiului din Ucraina, presa internațională scria că NATO îi caută un succesor lui Jens Stoltenberg, al cărui mandat de secretar general al organizației expira pe 1 octombrie.

Pe lista de posibile nume pentru această poziție figura și cel al președintelui Klaus Iohannis, potrivit unor surse din interiorul alianței citate de DPA.

O decizie din partea celor 30 de țări membre ale NATO este aşteptată la summitul Alianţei din iunie.

Citește și

Viorica Dăncilă: ”Tsunami, primul bărbat”