--> -->

Adrian Năstase: ”Conduita unor parlamentari a devenit penibilă, uneori chiar grobiană”

Adrian Năstase, fost prim-ministru, dar și fost președinte al Camerei Deputaților, a reacționat la scenele din Parlament care l-au avut protagonist pe George Simion, care l-a agresat fizic pe Virgil Popescu.

Năstase face trimitere și la alte gesturi nepotrivite pentru forul parlamentar, făcute în ultimii ani de nu doar de AUR, ci și de USR.

”Conduita unor parlamentari a devenit penibilă, uneori chiar grobiană. Utilizarea unor expresii jignitoare, incapacitatea de a-l asculta pe cel care vorbeste la tribună, utilizarea agresivă a telefoanelor mobile pentru a filma in incintă, tăvălitul pe jos, zbierete, agresarea fizica a unor parlamentari/ministri in clădirea parlamentului au inceput să ducă la perderea respectului pentru parlament si pentru parlamentari.

Probabil că unii parlamentari incearcă să ofere circ dacă nu pot oferi solutii”, a scris Adrian Năstase pe blog.

De la cine a învățat el

”Am avut sansa de a conduce o institutie parlamentară din care făceau parte personalităti politice si juristi de marcă. Sunt prea multi pentru a-i enumera. Dezbaterile generale erau fabuloase.

Il voi mentiona pe Ioan Ratiu care a fost vicepresedinte al Camerei si cu care am mers in Marea Britanie pentru a intelege functionarea parlamentară. De acolo am preluat, spre exemplu, ideea de a realiza un Club al parlamentarilor (care a functionat o vreme).

Am preluat idei pentru regulamentul de functionare a Camerei, procedura intrebărilor pentru guvern si multe altele. Am fost la Camera reprezentantilor din SUA, de unde am preluat sistemul general de documentare sau functionarea Departamentului de relatii externe.

Ideea de bază a fost aceea de duce dezbaterea din stradă in parlament. In esentă, asta inseamnă democratie reprezentativă. O vreme lucrul asta a functionat”, a mai comentat Năstase.

”Încearcă să ofere circ dacă nu pot oferi soluții”

”Remarc cu tristete faptul că, in ultimii ani, dezbaterea se mută, adeseori, din parlament inapoi in strada iar conduita unor parlamentari a devenit penibilă, uneori chiar grobiană.

Utilizarea unor expresii jignitoare, incapacitatea de a-l asculta pe cel care vorbeste la tribună, utilizarea agresivă a telefoanelor mobile pentru a filma in incintă, tăvălitul pe jos, zbierete, agresarea fizica a unor parlamentari/ministri in clădirea parlamentului au inceput să ducă la perderea respectului pentru parlament si pentru parlamentari. Probabil că unii parlamentari incearcă să ofere circ dacă nu pot oferi solutii.

Sigur, unii consideră că o anumită tinută nu contează, că pot veni imbrăcati oricum. Le sugerez să urmărească transmisiile din parlamentul britanic pentru a vedea cum sunt imbrăcati parlamentarii acolo. Sau să asculte modul de adresare intre acestia, de la tribună.

Probabil că intr-o societate in care infractorii ii agresează pe politisti pe stradă, in care violenta domestica atinge cote tot mai inalte, in care elevii si elevele se bat in parte este greu să vorbim despre o ”Românie educată”.

Iar pretul pe care il plătim (si il vom plăti si mai scump) va fi incapacitatea de a adopta decizii si legi bune, bazate pe dialog politic, responsabilitate si profesionalism”, a mai spus Adrian Năstase.

Citește și

Leon Dănăilă: ”N-am vrut să fiu sclavul celor bogați și nici să se creadă că-i jefuiesc pe săraci”