--> -->

Adio! Rafila: ”Vă recomandăm”

Gata cu pandemia! Gata cu restricțiile! Este anunțul oficial al autorităților la doi ani după ”oficializarea” pandemiei de coronavirus.

Guvernul a decis ridicarea stării de alertă începând cu data de 9 martie, ceea ce înseamnă că toate restricțiile – purtarea măștii, certificatul verde, formularul PLF – sunt ridicate începând cu această dată, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Totuși, Ministerul Sănătății continuă să facă o serie de recomandări, chiar dacă respectarea acestor măsuri nu va mai fi obligatorie.

Libertate și recomandări

„Să sperăm că vom avea o primăvară cât se poate de liniștită, și din punctul de vedere al sănătății publice, și din punctul de vedere a ceea ce se întâmplă în apropierea țării noastre.

Odată cu expirarea stării de alertă, se va ajunge în situația ca restricțiile impuse în perioada pandemiei să fie ridicate.

Am făcut o serie de propuneri privind ridicarea etapizată. Faptul că Guvernul a decis ridicarea stării de alertă ne pune într-o situație nouă – restricțiile sunt ridicate”, afirmă ministrul Sănătății.

Principalele restricții la care se renunță:

masca nu mai este obligatorie nici în spații deschise, nici în spații închise.

accesul în centre comerciale, instituții, evenimente este permis fără certificat verde.

intrarea în țară este permisă fără certificat verde, dar autoritățile atrag atenția că el este solicitat în continuare la intrarea în alte țări.

se renunță la formularul PLF la intrarea în țară.

Gata și cu izolarea!

Ministrul Sănătății a subliniat, însă, că România se află în continuare într-o fază de transmitere comunitară a coronavirusului – cu peste 5.000 de cazuri pe zi – ceea ce înseamnă că, deși restricțiile nu mai sunt obligatorii, respectarea unora dintre aceste măsuri este recomandată în continuare.

Măsuri recomandate de Ministerul Sănătății, chiar dacă nu vor mai fi obligatorii:

purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise

evitarea spațiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise

spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic

testarea celor care au simptome și prezentarea la un centru de evaluare pentru a primi tratament

izolarea este recomandată, chiar dacă nu va mai fi controlată.

carantina ar putea fi menținută, dar este necesară o decizie a CNSU.

Citește și

Longhin Jar din Ucraina: ”Nu mi-e rușine să sunt român”