Acuze grave la Spitalul Suceava. “Imixtiunea politicului să înceteze!”

Acuze grave la Spitalul din Suceava, unul din focarele de infecție cu Covid-19 din România. Un medic spune că politicul s-a amestecat în detaliile sanitare ale instituției. Astfel, dezastrul din pandemie nu a fost o surpriză.

“Fiecare trebuie să își facă mea culpa, să evalueze ceea ce s-a întâmplat în trecut și ce se poate face ca să corecteze. Nu putem schimba la nesfârșit niște oameni. Avem oameni profesioniști la Suceava, chiar dacă nu au fost mereu de-a lungul timpului integri, dar își pot face treaba în mod profesionist la Suceava și asta ar fi suficient. Imixtiunea politicului în domeniile strict profesionale ar trebui să înceteze.

Ce se întâmplă la Suceava are niște rădăcini adânci și vechi. De câte ori mi-am exprimat indignarea, îmi spuneau că ‘Nu așa se face’. Am vorbit atunci când nu am avut condiții pentru a îmi desfășura activitatea sau mi s-a părut că acele condiții nu sunt corecte pentru a îmi desfășura corect activitatea. Am constatat că nu sunt ajutat, nu îmi sunt puse la dispoziție condițiile și materialele și oamenii necesari desfășurării actului medical pe care l-am învățat la facultate și în rezidențiat. Am cerut acest lucru în scris sau verbal și probabil că am deranjat. Lucrurile se defășurau într-un anumit fel, acceptat tacit de toată lumea.

Medicii au luat atitudine, dar nu pot să lupte cu morile de vânt. Factorul politic este cel care suprimă orice discuție. Deciziile se iau la nivel politic. Oamenii politici iau decizii care nu țin de pregătirea lor profesională, nefiind medici. Lăsăm să moară niște oameni pentru că nu se încadrează în normele COVID?

Tot ce ține de grija de personal în Spitalul Județean Suceava a fost zero. Asistentele cumpărau saci de gunoi și produse de birotică, cumpărau panouri de afișaj unde se afișează dispozițiile, ordinele din secție. Au fost cumpărate aceste obiecte de către asistente, cu sau fără implicarea medicilor. Aici lumea este docilă, stă cu capul în jos, chiar dacă aici a fost cea mai dezvoltată regiune a Moldovei, a fost inima Moldovei. Colegii din spital nu reacționează și din cauza fricii – toți au familii, toți au credite, toți au câte un punct slab”, a declarat Anatol Burlacioc pentru Hotnews.

Citește și

Avertisment tulburător de la OMS: “Urmează să vină!”